Linkovi

Irak i rat protiv terorizma teme koje brinu američke glasače (16/3/04) - 2004-03-16


Kako se primiče studeni, tako i predsjednik Bush sve više potiče suradnju, a sve manje se konfrontira s ostatkom svijeta, piše bostonski "Christian Science Monitor". Nakon što je od početka svog mandata vodio mnogo agresivniju vanjsku politiku nego što je većina političkih analitičara očekivala, predsjednik Bush sada preusmjerava američke napore na svjetskoj sceni u tiše, diplomatske kanale, koji bi trebali izgledati mnogo bolje u predizbornoj kampanji, ocjenjuje bostonski list.

Iznenađujući rezultati izbora u Španjolskoj - gdje je poražen jedan od najčvršćih europskih saveznika predsjednika Busha u ratu u Iraku - samo potvrđuju i osnažuju sve jače težište koje američki predsjednik stavlja na pomirbu, smatraju politički analitičari. Rat protiv terorizma i uvjeti u Iraku u vrhu su vanjskopolitičkih tema koje brinu američke glasače, tako da Bijela kuća nimalo ne želi podgrijavati image - toliko tipičan za njezinu vanjsku politiku nakon 11. rujna 2001. - "ili s nama ili protiv nas", piše "Christian Science Monitor".

"New York Times" potvrđuje vanjskopolitička strahovanja Amerikanaca, koja su se iskazala u anketi tog lista i televizijske mreže CBS. Vanjska politika i ekonomska politika predsjednika Busha izazivaju sve veću zabrinutost američkih birača oko smjera kojim se kreće njihova zemlja. S druge strane, kako je pokazalo isto anketiranje, javnost je isto toliko nesigurna oko političkih uvjerenja demokratskog predsjedničkog kandidata, senatora Johna Kerryja.

Većina ispitanika, pokazalo se, gospodina Kerryja smatra političarom koji govori ono što misli da ljudi vole čuti, a ne ono u što vjeruje. Kako ističe njujorški list, točno to je taktika napada na njega koju koristi predsjednik Bush u svojim predizbornim govorima.

XS
SM
MD
LG