Linkovi

Novootkrivena Sedna - planetoid ili 10. planet? (16/3/04) - 2004-03-16


Crveno je, smrznuto, manje od Plutona i najudaljenije svemirsko tijelo koje kruži oko Sunca - novootkrivena Sedna orbitira na udaljenosti od 135 milijardi kilometara od Sunca, od Zemlje je tri puta dalje od Plutona. Za četvrtinu manja od Plutona, Sedna je najveće svemirsko tijelo u Sunčevom sustavu otkriveno nakon 1930. godine.

Otkrili su je astronomi Kalifornijskog instituta za tehnologiju, a ime - Sedna - dobila je po inuitskoj božici koja je stvorila morska stvorenja Arktika. Mitska Sedna je živjela u smrznutoj pećini na dnu oceana. Nalik njoj, i novootkriveni planetoid je vrlo hladan - ni za najtoplijeg dana, Sedna nikada nije toplija od minus 240 celzijevih stupnjeva, što je čini najhladnijim poznatim tijelom u Sunčevom sustavu.

Sve do sada otkriveno u vezi Sedne, - za koju se još ne zna hoće li biti proglašena desetim planetom Sunčevog sustava - začuđuje, uključujući i njezinu ekstremno izduženu orbitu. Dok Zemlji treba oko 365 dana da napravi jedan krug oko Sunca, Sedni za to treba 10500 zemaljskih godina.

Trenutno, ona je u fazi približavanja Suncu, što će potrajati još 72 godine, potom će krenuti natrag prema najudaljenijoj točki svoje eliptične orbite. Kada je Sedna posljednji puta bila ovako blizu Suncu, Zemlja je upravo izlazila iz posljednjeg ledenog doba; kada dođe slijedeći puta, Zemlja bi opet mogla biti potpuno drugačija.

XS
SM
MD
LG