Linkovi

SAD pozdravljaju korake i namjere hrvatske vlade po pitanju nacionalnih manjina (17/03/04) - 2004-03-16


Sjedinjene Države pozdravljaju korake koje je novi hrvatski premijer poduzeo po pitanju nacionalnih manjina, kao i obećanja koja je nova vlada dala po tom pitanju - izjavila je u razgovoru za Glas Amerike Kathleen Stephens, visoka dužnosnica State Departmenta zadužena za europska i euroazijska pitanja.

Kathleen Stephens je naglasila da je hrvatska vlada još uvijek nova, no dodala je da će ju Sjedinjene Države podržavati tijekom pretvaranja njezinih riječi u djela. Odgovarajući na pitanje glede odnosa hrvatske vlade prema nacionalnim manjinama, gospodja Stephens je rekla da rad na rješavanju te problematike ne predstavlja «odličnu stvar» samo za Hrvatsku, već i za čitavu regiju.

Jadranska povelja: pomoć na putu u NATO savez, a ne zajedničko mjerilo zemalja koje sačinjavaju povelju

Upitana da komentira hoće li tri zemlje koje sačinjavaju Atlantsku povelju – dakle – Hrvatska, Albanija i Makedonija biti zajednički ocjenjivane na njihovom putu ka NATO savezu, odnosno – hoće li te tri zemlje istovremeno dobiti eventualnu američku podršku za učlanjenje, gdja Stephens je izjavila:

" Održavamo bilateralne odnose sa svakom od tih zemalja. Jadranska povelja nije zamjena za vrlo srdačne odnose koje imamo sa svakom njezinom članicom. "

Svrha Jadranske povelje jest da bude tek pomoćno sredstvo zemljama na putu za ispunjavanje uvjeta za učlanjenje u NATO savez, u smislu razmjene iskustava i rješavanja eventualnih problema. No, to ne znači da će se napredak pojedinih zemalja mjeriti zajedničkim postignućima – izjavila je u razgovoru za Glas Amerike Kathleen Stephens, zamjenica pomoćnika državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja.

XS
SM
MD
LG