Linkovi

Španjolski izbori: Hoće li Europa na terorističke napade odgovoriti akcijom ili podilaženjem? (17/3/04) - 2004-03-16


Iako su u nedjelju održani izbori i u Španjolskoj i u Rusiji, zanimljivo je da su rezultati španjolskih, a ne ruskih glasača na uvodnom mjestu pregleda vijesti i komentara američkih medija. Dok se ne očekuju velike promjene u ruskoj politici, pitanje kojim vrve američki dnevnici jest: hoće li španjolski izbori pokrenuti promjene u euroatlantskim odnosima?

USA Today nalazi da pobjeda oporbenih socijalista u Španjolskoj nameće pitanje od kojeg se ledi krv u žilama: jesu li terorističke bombe, koje su tri dana prije izbora u Španjolskoj odnijele 200 života, utjecale na rezultat izbora? Štoviše – znači li to da slijedi i val predizbornih napada i u drugim državama? Kako će te i druge države odgovoriti na ove izazove?

Washington Post: Ako je popustljivost europski odgovor na masovna ubojstva, Washingtonu preostaje jedino unilateralizam!

Washington Post tmurno odgovara na ovo pitanje: "Sada smo s pravom zabrinuti kako će čelnici al-Qaide i ostalih terorističkih organizacija protumačiti izbornu poruku španjolskih glasača. Naime, novoizabrani je premijer Jose Louis Rodriquez Zapatero nakon madridskih napada obećao povući španjolske trupe iz Iraka i zahladiti odnose s Washingtonom. Hoće li njegov ishitren odgovor uvjeriti ekstremiste da je njihov pokušaj promjene španjolske politike – putem masovnog ubojstva – briljantno uspio? – pita uvodničar.

Reakcija i odgovor Španjolske, a tako i Europe na ovaj ogroman i šokantan napad na vlastitom tlu od ključne je važnosti. Umjesto da izjavi kako teroristi neće postići svoje ciljeve ubojstvom 200 civila, gospodin Zapatero objavljuje odluku da se povlači iz Iraka, odluka koja bi mogla bitno otežati položaj Poljske i Italije koji također imaju postrojbe u Iraku. Postoji realna opasnost da će Europa, sada kada je rat stigao na njeno tlo, reagirati povlačenjem, podilaženjem i popustljivošću prema teroristima, umjesto da pojača svoju odlučnost.

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi jučer je izjavio kako je „jasno da korištenje sile nije pravi odgovor za rješenje sukoba s teroristima”. Washington Postu tu izjavu komentira ovako: „ Prevladaju li takvi osjećaji, slijedeća američka vlada – bez obzira bio joj na čelu predsjednik Bush ili Senator Kerry- neće imati drugu alternativu osim – unilateralizma. „

New York Times: Ne unilateralizam, već savezništvo!

New York Times nalazi da su teroriristički napadi u Madridu bez sumnje bili glavni faktor iznenadnog poraza španjolske vladajuće stranke, koja je podržavala američku invaziju i okupaciju Iraka. Pobjednik na izborima, Jose Zapatero u predizbornoj je kampanji obećao da će povuči španjolske trupe iz Iraka, ne preuzmu li Ujedinjeni narodi do 30. lipnja vodstvo u toj zemlji. "Sada Zapatero dobiva priliku da izvrši pritisak na Washingotn da se zatraži pomoć Ujedinjenih naroda.(...) Busheva administracija već je shvatila da su joj potrebni Ujedinjni narodi" – nalazi New York Times. Predsjednik bi trebao shvatiti da je ta pomoć potrebna da se zaista pobjedi u stalnom međunarodnom ratu protiv nasilnika koji djeluju izvan zakona, poput al-Qaide. Sve miroljubive države ovog svjeta u njemu su zajedno i stoga moraju djelovati kao partneri – nalazi New York Times.

XS
SM
MD
LG