Linkovi

NYT: Irački pobunjenici sve ubojitiji (15/3/04) - 2004-03-15


"New York Times" javlja da su irački pobunjenici usvojili novu i opasniju taktiku. Naime, iz napada proteklog vikenda, u kojima su život izgubila šestorica američkih vojnika, vidljivo je da pobunjenici postavljaju više bombi uz ceste kojima prolaze konvoji američkih vozila. Bombe se postavljaju u tijela mrtvih životinja ili se pak ostavljaju prazne artiljerijske čahure kako bi se vojnike uvuklo u zasjedu, stoji u "New York Timesu".

Pred toga, uočeno je da su improvizirane eksplozivne naprave iračkih pobunjenika postale ubojitije. Naime, u počecima pobune gerilci bi svoje primitivne bombe zakopavali uz cestu između ponoći i zore. Kad god bi se vidjelo nekoga da kopa uz cestu tijekom noći pretpostavljalo se da postavlja bombu. Danas, međutim, piše "New York Times", napadači postavljaju usavršenije bombe koje samo ispuste iz automobila u vožnji. Američki časnici kažu da je jedini način za sprečavanje ovakvih napada danonoćno patroliranje na kopnu i iz zraka.

"Christian Science Monitor" se osvrće na predizbornu kampanju pred američke predsjedničke izbore, koja obiluje neprijateljskim tonovima već sada, osam mjeseci prije izbora, što je nezabilježeno u modernoj političkoj povijesti. Premda negativističke kampanje odbijaju birače, stručnjaci predviđaju da će glasači ovaj put ostati uključeni u politički proces zato što je zemlja izrazito polarizirana. Stručnjak za istraživanje javnosti, John Zogby, kaže da se radi o takozvanim “armagedon kampanjama”. Naime, obje strane tvrde da bi pobjeda njihovih suparnika predstavljala kraj svijeta. "Christian Science Monitor" piše da neki priželjkuju kratku “obustavu vatre” između izbornih stožera Johna Kerrya i Georgea Busha, no politički analitičar Larry Sabato kaže da se to neće dogoditi. “Kerry i Bush su poput rodbine koja neće otići iz vaše kuće ma koliko im vi sugerirali da bi to trebali učiniti”, kaže on.

XS
SM
MD
LG