Linkovi

Oceani bez kisika - važan faktor evolucije na Zemlji (15/3/04) - 2004-03-14


Istodobno dok dvije NASA-ina robotičke sonde tragaju za vodom i prekursorima života na Marsu, geokemičari su došli do značajnih otkrića vezanih uz početke života na Zemlji.

Pradavni Zemljini oceani, kolijevke života na našem planetu, bili su znatno drugačiji od današnjih. Prema istraživanju, objavljenom u najnovijem broju časopisa "Science", novi podaci ukazuju da su praoceani sadržavali znatno manje kisika od današnjih. Dapače, kažu znanstvenici, milijardama godina duže, nego što se ranije smatralo, oni uopće niti nisu imali kisika.

Svijet pun oceana bez kisika značajno se odražava na evoluciju. Eukarioti - vrste stanica koje sačinjavaju sve žive organizme osim bakterija - pojavljuju se u geološkim zapisima već prije 2,7 milijardi godina. No, mnogostanični eukarioti - oni od kojih potječu biljke i životinje - nisu se pojavili sve do prije pola milijarde godina, otprilike u vrijeme kada su oceani postali bogati kisikom. U međuvremenu, oceanima su carevale bakterije.

Slijedeći je korak, prema znanstvenicima, ustanoviti koliko je točno bilo manje kisika u dalekoj prošlosti Zemljinih oceana.

XS
SM
MD
LG