Linkovi

EIU: Hrvatska će ekonomski jačati tek s dubinskim reformama (14/3/04) - 2004-03-13


Nitko ne želi prijevremene izbore, makar ne prije kraja ove godine, a turizam može drastično popraviti problematične rezultate ekonomije, naglasci su iz analize Economist Intelligence Unita (EIU) o Hrvatskoj.

Privredni rast Hrvatske u ovoj će godini biti sporiji nego lani, turizam - dogodi li se jedna dobra godina - može kao i u 2003. godini u mnogome, čak i drastično poboljšati situaciju, no na duge staze zemlja će gospodarski jačati tek s dubinskim reformama u skladu s preporukama Europske Unije, dakle reformama državne uprave, jačanjem pravosudnog sustava, bržim napretkom u procesu privatizacije, što jesu preduvjeti za kandidatski status u Uniji, ali i jedini recept za jačanje gospodarstva i unapređivanje poslovne klime.

Ovo su naglasci iz netom objavljene redovne analize EIU-a, Economist Inteligence Unita, o Hrvatskoj. Analiza nadalje ističe nestabilnost vlade koja ovisi, doslovno, o jednom parlamentarnom mjestu i koja je "dala niz skupih obećanja" predstavnicima stranaka s kojima tvori tu minimalnu parlamentrnu većinu, što će dodatno otežati probleme s visinom državnog duga. Usprkos krhkoj ravnoteži, proijevremeni izbori sada nikome nisu u interesu, procjenjuje analiza, uz dozvoljavanje mogućnosti da se na izbore izađe, ne uspije li HDZ-ovoj vladi održavati ravnotežu, već krajem ove godine. Budući da je tijesno vezana za europsku ekonomiju i Hrvatska može računati na nešto povoljnije razvojne trendove nego do sada zahvaljujući pokretanju i ubrzavanju ekonomskog rasta u Uniji.

Problem hrvatske ekonomije jeste njezina ovisnost o uvozu što ponovno ne obećava dramatičnije promjene na bolje. Economist Inteligence Unit očekuje gospodarski rast od 1,9 u ovoj godini te 2,1 posto dogodine, te upozorava da, "ne ostvari li se ovaj trend ili ukoliko se zemlja bude još naglašenije oslanjala na uvoz, sve skupa može ozbiljno ugroziti opći porast nacionalnog dohotka i povećati zaduženost". U dijelu posvećenom međunarodnim odnosima Hrvatske, analiza EIU—a konstatira kako je vlada već u svojim prvim tjednima intenzivno komunicirala s međunarodnom zajednicom uvjeravajući partnere u ispunjavanje kriterija, od provedbe ekonomskih i društevih reformi do suradnje s Haagom i povratka izbjeglica, sve sa svrhom ublažavanjka "nacionalističkog pedigrea HDZ-a", kaže se u analizi.

XS
SM
MD
LG