Linkovi

Američki senatori vješti ulagači u dionice (9/3/04) - 2004-03-09


"Christian Science Monitora" piše o umješnosti američkih senatora u burzovnom trgovanju. Riječ je o izvješću, rezultatu osmogodišnje studije, koje pokazuje da je u 'zlatnim godinama' američkih burza - od 1993. do 1998. - većina američkih senatora trgovala dionicama i pritom ostvarivala 12 posto bolje rezultate od burzovnih prosjeka. Usporedbe radi, piše Monitor, 'insideri' iz svijeta biznisa u principu nadmaše burzovne prosjeke za 5 posto, a tipično domaćinstvo podbaci za 1,4 posto.

Financijski stručnjaci, koje je bostonski list intervjuirao za svoj napis, kažu da je kolektivni učinak američkih senatora statistička 'bomba', prevelika brojka da bi se mogla objasniti pukom koincidencijom. To ne znači da su zakonodavci svjesno kapitalizirali informacije 's izvora', ili da predstoji čitav niz kaznenih progona tipa Martha Stewart, piše Monitor. Studija, međutim, stavlja financije zakonodavaca u žarište pozornosti u izbornoj godini, otkrivajući pritom i šire razloge za zabrinutost: prepreke protiv odluka koje donose osobnu financijsku korist u Kongresu su začuđujuće slabašne.

U najvišem zakonodavnom tijelu Sjedinjenih Država, malen se broj članova lišava imovine pri preuzimanju javnog položaja, ili stavlja svoje investicije u takozvane 'slijepe trustove'. Za razliku od ostalih uposlenika saveznih institucija, članovi Kongresa se ne moraju povući iz donošenja zakonodavnih odluka u kojima imaju financijski interes. A, njihova obvezna izvješća o financijskom stanju - korištena za studiju - nisu onoliko transparentna koliko bi to javnost mogla očekivati, piše bostonski list.

Doduše, neki su se senatori posebno potrudili da izbjegnu čak i privid financijskog sukoba interesa: senator Richard Lugar, iz Indiane, prodao je sve svoje individualne dionice 1967. godine, a senator Ben Nelson, iz Nebraske, investira samo u državne obveznice i oročene pologe, piše "Christian Science Monitor".

A, kad smo već kod financijskih tema, iz "Washington Posta" saznajemo da je američka Središnja banka dala dozvolu za stvaranje još jedne divovske financijske korporacije - udruživanje Bank of America i FleetBoston Financial Corporation. Time nastaje treća po veličini američka banka, čija se imovina procjenjuje na jedan bilijun dolara, a posluje od Kalifornije, preko američkog Juga, sve do Nove Engleske.

XS
SM
MD
LG