Linkovi

Powell o Kini (8/3/04) - 2004-03-07


Ranije ove godine, gotovo stotinu tisuća prosvjednika sudjelovalo je u mirnom maršu ulicama Hong Konga u znak podrške demokratizaciji. "Želimo potpunu demokraciju – pravo da biramo vlastitog upravitelja i sve članove Zakonodavnog vijeća," rekao je Richard Tsoi, čelnik hongkonške Građanske fronte za ljudska prava. Gospodin Tsoi je aktivno sudjelovao u planiranju spomenutog prosvjeda, kao i još većeg prosvjeda u lipnju 2003.

U govoru od 2. ožujka, američki državni tajnik Colin Powell osvrnuo se na Hong Kong.

"Za sve one koji cijene demokraciju važno je da Hong Kong ostane otvoren i tolerantan, te da njegova politička kultura nastavi cvjetati pod Osnovnim zakonom s Kinom," izjavio je državni tajnik Powell.

Hong Kong je 1997. vraćen Kini. U skladu s kinesko-britanskom zajedničkom deklaracijom iz 1984, Kina je dozvolila Hong Kongu da zadrži svoj sustav prava i sloboda sljedećih pedeset godina, u okviru jedinstvenog koncepta "jedne zemlje s dva sustava".

Državni tajnik Powell je kazao da je vrijeme na strani demokracije i tržišnog gospodarstva.

"U istočnoj Aziji još uvijek ima nekoliko zemalja koje same sebe opisuju kao komunističke. No, komunizam u Aziji slabi. Udio gospodarstva u vlasništvu vlade danas je manji u Kini, nego u Francuskoj," rekao je.

Tržišno orijentirane reforme koje je Kina provela u protekla dva desetljeća potaknule su privatnu inicijativu i poduzetništvo. Kina danas ima šesto najveće gospodarstvo na svijetu. Kina bilježi ekonomski procvat, kazao je državni tajnik Powell.

"Kineski politički sustav ne slijedi istu putanju. No, naše shvaćanje politike i ljudske prirode ukazuje da će se to ipak dogoditi," kazao je državni tajnik.

"Kada Kina neizbježno prihvati sustavne političke reforme," rekao je gospodin Powell, dodavši: "njeni čelnici će vidjeti demokraciju u istom svjetlu u kojem sada vide tržišno gospodarstvo. Vidjet će da budućnost donosi slobodu utemeljenu u vladavini zakona, i vjerujemo da će na temelju toga donositi i svoje odluke."

XS
SM
MD
LG