Linkovi

Tko definira riječ 'brak'? (5/3/04) - 2004-03-05


Tko definira riječ 'brak', pita se bostonski "Christian Science Monitor", u vrijeme dok se aktivisti za prava istospolnih bračnih zajednica i dalje izdaju vjenčane dozvole, a zakonodavci u nekoliko saveznih država muku muče prebirući što je u skladu sa zakonima, a što ne. Upravo danas će gradski oci San Francisca, kako podsjeća Monitor, uputiti vrhovnom sudu Kalifornije opširno obrazloženje zašto ništa osim braka nije dovoljno za istospolne parove.

Činjenica jest da mnogo toga ovisi o samoj riječi 'brak'. Što se zakonskih prava partnera u istospolnim zajednicama tiče, u Kaliforniji prvog siječnja 2005. stupa na snagu zakon o građanskim zajednicama, kojima će prava bračnih partnera i onih u građanskim zajednicama biti izjednačena. Ali, piše Monitor, ljudi žele baš brak i žele da se to tako zove. A, kad se bolje razmisli, komentira ovaj list, brak se ionako već jako promijenio - od starine, pa do relativno nedavno, brak se sklapao zbog imovine i djece. Ljubav je u tu priču ušla ne tako davno, tek zadnja dva stoljeća. A, ako je ljubav, onda na nju svatko ima pravo.

S naslovnice "Washington Posta" - više o olovu u vodovodnom sustavu glavnog američkog grada. Pokazalo se da više od četvrtine kućanstava u Washingtonu ima vodu zagađenu s više olova nego što je to dozvoljeno saveznim propisima. Problem je, naravno, u starim cijevima. Ali, kako piše današnji Post, detaljna testiranja pokazuju da se visoke razine olova vide i u novim cijevima, onima koje su od mesinga ili bakra. Spojnice cijevi u najvećem dijelu grada, naime, i dalje su prevučene olovom. Rezultati više od 6 tisuća testiranja uzoraka u posljednja dva tjedna pokazuju gore rezultate nego što se predmnijevalo. Dapače, toliko gore da se, prema Postu, i drugi gradovi mogu zabrinuti, jer, kako izgleda, standardna testiranja daju lažno nezabrinjavajuće rezultate. Kad se testira pomnije, ispada da su ranije neproblematični uzorci naglo postali puni olova. Očito, u Washingtonu će se trošiti još više flaširane vode nego do sada.

XS
SM
MD
LG