Linkovi

Tabori senatora Kerryja i predsjednika Busha već svakodnevno izmjenjuju ratoborne e-mail poruke (3/3/04) - 2004-03-03


Jutrošnja izdanja američkih listova na svojim naslovnicama osvrću se na praktički sigurnu nominaciju senatora Johna Kerryja za demokratskog predsjedničkog kandidata na izborima u studenom.

Za politički polariziranu zemlju, kampanja koja suprotstavlja predsjednika Busha i senatora Kerryja predstavlja snažan kontrast izbora i gotovo sigurno vrlo tijesne izborne rezultate, piše "Washington Post". Nakon jučerašnjih pobjeda u 10 saveznih država i odustajanja posljednjeg ozbiljnog suparnika, Johna Edwardsa, senator Kerry je postavio inscenaciju za bitku koja će sigurno biti vrlo ekstremna, a vjerojatno i vrlo 'prljava', ističe washingtonski list.

Političke razlike između budućih protivnika vrlo su oštre, a razmimoilaženja su već izražena po pitanjima vođenja i rata i diplomacije, ekonomske politike, te spornim pitanjima iz američkog života, poput pobačaja, prava homoseksualaca, posjedovanja oružja i smrtne kazne. Na osobnoj razini, piše Post, svojedobni naftaš iz Teksasa i sin diplomata iz Massachusettsa podjednako ne vole ono što onaj drugi predstavlja.

"John Kerry je točno ono što je George Bush vrlo naporno ustrajao da ne bude - elitist s američkog sjeveroistoka," izjavio je jedan bivši kongresmen iz Minnesote, blizak Bijeloj kući. Sa svoje strane, senator Kerry, priznajući vlastito privilegirano odrastanje, odmah ističe da je svu svoju energiju posvetio borbama u Senatu u korist onih koji nisu bili rođeni u okružju takvih privilegija, piše dalje "Washington Post", podsjećajući da trenutna ispitivanja raspoloženja američke javnosti daju blagu prednost Johnu Kerryju.

'Sprinteru sada predstoji maraton,' piše "New York Times". U samo šest tjedana, John Kerry se preobratio od praktički političkog mrtvaca do neupitnog prvog među demokratskim kandidatima, otjeravši druge u politički zaborav, piše njujorški list, ali upozorava da pravi test tek počinje. Sutra će izborna kampanja predsjednika Busha početi trošiti prve od svojih desetaka milijuna dolara na oglase u medijima, koji će oblikovati predsjedničku utrku: prvo, hvalit će se predsjednika Busha, a potom će se svjetlo reflektora uperiti na senatora Massachusettsa pod za njega zasigurno najnepovoljnijim kutem.

Dulje razdoblje iskušavanja u stranačkim izborima senatoru Kerryju bi samo koristio, zaključuje Times, dodajući: neovisni glasači, jednako kao i eventualni republikanci koje bi možda mogao pridobiti, ostali su praktički netestirani. A, osam mjeseci borbe protiv predsjednika na položaju neće biti laki, podsjeća u Timesovom članku John Weaver, koji je svojedobno, kao direktor izborne kampanje senatora McCaina, iz prve ruke iskusio što znači voditi izbornu bitku protiv Georgea Busha.

Kako piše njujorški list, tabori senatora Kerryja i predsjednika Busha već svakodnevno izmjenjuju borbene e-mail poruke. No, senatoru iz Massachusettsa, ističe Times, sada prvenstveno treba snažna kampanja namicanja novca za daljnju predizbornu bitku.

XS
SM
MD
LG