Linkovi

'HV ustrojena kao JNA' - hrvatski stručnjaci komentiraju primjedbe iz NATO saveza (4/3/04) - 2004-03-03


Stručni tim NATO saveza, koji je nedavno boravio u Hrvatskoj, imao je puno primjedbi na preustroj Hrvatske vojske. Posjet NATO tima nije bio ugodan - objavljuju ovih dana hrvatski mediji. Stručnjaci u NATO savezu prigovaraju kako preustroj vojske nije usklađen sa standardima tog saveza, te da je hrvatska vojska koncepcijski zastarjela, a postojanje 4 korpusa i niza zapovjedništva previše je za vojsku male države poput Hrvatske. Hrvatskoj vojsci se zamjera kako još uvijek podsjeća na Jugoslavensku narodnu armiju te da je teritorijalna organizacija i vojna doktrina usmjerena na mogući napad iz susjednih država.

Nacionalni koordinator za NATO, Pjer Šimunović, potvrdio je danas navedene primjedbe, rekavši da se radi o primjedbama u vezi s konceptualnom konfiguracijom oružanih snaga:

“Jasno je da NATO zagovara pomak od koncepta teritorijalne obrane prema konceptu kolektivne obrane, što je bit saveza. Oružane snage u modernom svijetu korištene su za sudjelovanje u mirovnim operacijama. U tom smislu Hrvatska radi na postizanju traženih pomaka. Druge primjedbe ticale su se, primjerice, prevelikih pričuva, za koje nije jasno čemu služe i koje bi više odgovarale konceptu teritorijalne obrane nego moderne vojske. Kroz dijalog s NATO savezom mnogo je razjašnjeno po tom pitanju. NATO će u nadolazećim tjednima i mjesecima imati prilike ustvrditi da pravimo značajan i potreban napredak koji bi nam povećao izglede na dobar tretman za vrijeme summita u Istanbulu u lipnju.”

Vlatko Cvrtila, profesor Fakulteta političkih znanosti, kaže kako se radi o ponovljenim primjedbama: "Preustroj Hrvatske vojske i njezin planirani teritorijalni ustroj nisu primjereni onome što se očekuje od Republike Hrvatske u reformi oružanih snaga, odnosno preuzimanje onih obaveza i standarda koji se očekuju od jedne tranzicijske države s vrlom jasnom namjerom da uđe u NATO savez.”

Stručnjake NATO saveza također zabrinjava smanjeno izdvajanje za vojsku. Umjesto minimalnih 2.2 posto, ove se godine za vojsku osiguralo svega 1.8 posto bruto domaćeg proizvoda. Profesor Cvrtila na to kaže: "S takvim vojnim proračunom i s takvom orijentacijom se ne može napraviti nikakva reforma koja bi vodila ka modernizaciji oružanih snaga i prema profesionalizaciji, sa svim zahtjevima koje bi jedna takva vojska jednog dana morala ispunjavati prema NATO savezu, kad uđe u taj sastav.”

Bivši ministar obrane Jozo Radoš nalazi se među onima koji upozoravaju na posljedice smanjenja vojnog proračuna. "Umjesto da se nastavi s onim što smo mukotrpno postigli proteklih godina – smanjili smo izdvajanja za plaće i vojsku prestali tretirati kao socijalnu ustanovu – novac za plaće raste više od 70 posto, zbog čega ostaje manje novaca za održavanje, opremu i modernizaciju. To će nas skupo koštati politički, a i u pogledu operativne spremnosti vojske” - zaključuje bivši ministar obrane Jozo Radoš.

XS
SM
MD
LG