Linkovi

Ministarstvo domovinske sigurnosti - godinu dana poslije (3/3/04) - 2004-03-03


Prošla je godina dana otkako je američka vlada utemeljila Ministarstvo domovinske sigurnosti, ogromnu agenciju čiji je cilj zaštiti zemlju od terorističkih napada. Povodom prve godišnjice ove vladine ustanove, koja se obilježila u ponedjeljak 1. ožujka, naš novinar razgovarao je o njezinoj djelotvornosti s njezinim čelnicima kao i neovisnim stručnjacima za borbu protiv terorizma.

Osnivanje Ministarstva domovinske sigurnosti predstavljalo je najveću reorganizaciju američke vlade u posljednjih pedesetak godina. Godišnji proračun ministarstva iznosi oko 30 milijardi dolara. Posao na usavršavanju ove ustanove još nije gotov - priznaje ministar domovinske sigurnosti Tom Ridge."Napadi od 11. rujna zahtjevaju cijelu jednu novu filozofiju o tome kako treba osigurati zemlju. Pri osnivanju ove agencije najčešće se događalo sljedeće – nakon što bi riješili jedan problem, odmah bi otkrivali drugi".

Tom Ridge nije jedini koji kaže da bi ova agencija trebala činiti više. Tako misli i Jim Gilmore, bivši guverner savezne države Virginije, koji se danas nalazi na čelu vladina povjerenstva koje procjenjuje sposobnost zemlje da odgovori na teroristički napad."Ima još mnogo toga što treba učiniti. Konkretno, mislim da trebamo biti prvenstveno zabrinuti mogućnošću bio-terorističkog napada".

A evo što o tomu kaže stručnjak za terorizam Neil Livingstone."Sigurniji smo negoli smo bili prije godinu dana ili 11. rujna 2001. godine. Međutim, nismo sigurni koliko bismo to mogli biti. Imamo još mnogo toga za učiniti".

S tim se mišljenjem slaže i ministar Ridge, ali dodaje da bi privatni sektor i sami građani trebali činiti više. Naime, američke obavještajne službe su putem prisluškivanja i praćenja osoba za koje se sumnja da su teroristi došle do zaključka da je teroristička mreža al-Qaida i dalje odlučne da ponovno napadne Sjedinjene Države.

O toj mogućnosti, direktor Saveznog istražnog ureda FBI-ja Robert Mueller kaže, "Postoje snažni nagovještaji da će al-Qaida ponovo pokušati napasti ciljeve koje u prošlosti nije uspjela pogoditi. To će činiti sve dok u tome ne uspije, kao što je bio slučaj upravo sa Svjetskim trgovinskim centrom. A na popisu ‘propuštenih’ ciljeva nalazi se i Bijela kuća i zgrada Kongresa".

Zbog toga je i glavni grad Sjedinjenih Država doživio mnoge promjene – vladine zgrade i spomenici okruženi su policijskim kontrolnom točkama i betonskim barikadama. Nekoć široke i otvorene avenije danas su često blokirane, a sustav protuzračne obrane razmješten je na ključne položaje u blizini predsjednikove rezidencije i Pentagona. Po cijeloj zemlji i dalje postoje sigurnosni problemi uključujući i američku granicu, luke i aerodrome.

Stručnjak za terorizam Neil Livingstone tvrdi da je najslabija karika u lancu sigurnosti činjenica što još uvijek ne postoji točna evidencija o strancima koji dolaze u Sjedinjene Države. On ističe da je upravo to problem koji Ministarstvo domovinske sigurnosti nije uspjelo riješiti."Najveća opasnost prijeti nam, vjerojatno, od bombaša samoubojice koji bi izvršio napad u nekom krcatom trgovinskom središtu ili na nekom sportskom događaju. Da bi to spriječili, trebamo bolju sigurnost na granicama. Treba pooštriti kriterije za izdavanje viza – koga ćemo pustiti u zemlju i kako ćemo nadgledati ljude koji dolaze u našu zemlju".

U siječnju je uvedena stroža kontrola na graničnim prijelazima, što uključuje uzimanje otisaka prstiju i fotografiranje većine posjetitelja. Vlada građane i dalje upozorava na mogućnost novih terorističkih napda. Razina opasnosti od terorističke prijetnje ostaje stalno na razmjerno visokoj točki, a za vrijeme blagdana, državnih praznika i nekih značajnih događaja podiže se na još viši stupanj.

XS
SM
MD
LG