Linkovi

Danas izbori Demokratske stranke u čak 10 država (2/3/04) - 2004-03-02


Danas se u čak deset saveznih država održavaju stranački izbori za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke. Dio je to dugog procesa u kojem pristaše ove stranke odlučuju tko će se na predsjedničkim izborima u studenom suprotstaviti predsjedniku Georgeu Bushu. O značaju tih izbora, te što od njih možemo očekivati govore politički analitičari Glasa Amerike, novinari Jim Malone i Neal Lavon.

U utrci za predsjedničku nominaciju ostali su senatori John Kerry i John Edwards, kongresmen Dennis Kucinich, te svećenik Al Sharpton, jedan od čelnika crnačke zajednice. Od njih četvorice, tek dvojica – Kerry i Edwards – imaju realne šanse da nominaciju na kraju i dobiju. John Kerry je u uvjerljivoj prednosti, nakon stranačkih izbora u skoro dvadeset saveznih država. Zbog čega se sutrašnji izbori nazivaju i “Superutorkom”? – upitali smo Jima Malonea, dopisnika Glasa Amerike s Capitol Hilla.

Drugog ožujka delegate za nacionalnu konvenciju Demokratske stranke biraju glasači u čak deset saveznih država. I ne samo to, neke od tih država su i izrazito velike savezne države – primjerice, New York i Kalifornija. Tu je i Ohio, vrlo važna industrijska savezna država u kojoj je ishod izbora uvijek neizvjestan, i ponekad odlučujući za pobjedu na nacionalnoj razini. Pa onda, Georgija, također razmjerno velika država s mnogo delegata. Zbog toga, sutrašnji su izbori u velikoj mjeri nacionalno izjašnjavanje.

John Kerry je u uvjerljivoj prednosti, no može li ga senator John Edwards – koji je do sada pobijedio u samo jednoj saveznoj državi – iznenaditi?, upitali smo Neala Lavona, političkog analitičara Glasa Amerike i direktora programa na engleskom jeziku. "Mogao bi, kad se uzme u obzir da se izbori održavaju u deset država, da se bira ogroman broj delegata… Edwards bi morao pobijediti barem negdje, što bi mu dalo razloga da nastavi s kampanjom".

Neal Lavon kaže da se dosta govori o tome da bi John Edwards mogao biti izvrstan kandidat za dopredsjednika, uz Johna Kerryja kao predsjedničkog kandidata Demokratske stranke. "I ranije se znalo događati da kandidat koji na stranačkim izborima osvoji drugo mjesto postane dopredsjednički kandidat na nacionalnim izborima. Na primjer, 1980. godine, Ronald Reagan je za partnera uzeo Georgea Busha, oca današnjeg predsjednika, koji je završio na drugom mjestu na stranačkom natjecanju. Ove godine, mnogi demorkati smatraju da bi tim Kerry – Edwards bio izvrsna opcija".

Jim Malone se također slaže s tvrdnjom da, u ovom trenutku, John Kerry i John Edwards izgledaju kao najbolja solucija demokrata, koja bi se mogla uspješno nositi s još uvijek vrlo popularnim predsjednikom Bushom i dopredsjednikom Richardom Cheneyem. Jim Malone naglašava da je “demokratima danas najvažnije izabrati političara koji može pobijediti Georgea Busha.”

XS
SM
MD
LG