Linkovi

Oscar najvažniji šminkerima, kamermanima, stručnjacima za zvuk; ove godine i - Novom Zelandu! (29/2/04) - 2004-02-29


Kome su Oscari najvažniji? Na čiju profesionalnu karijeru imaju najpozitivniji učinak? Začudili bi se - ne na karijeru glumaca i glumica koji se natječu u najatraktivnijim kategorijama, glavne i sporedne uloge!

Kako piše dnevnik iz Bostona, Christian Science Monitor, zna se često dogoditi da “oscarovci” vrlo brzo nestanu s holivudske scene. Primjer - dobitnice Oscara za sporednu žensku ulogu iz devedesetih – Marcia Gay Harden, Geena Davis, Mira Sorvino, Jennifer Tilly...

Međutim, Oscar je zaista važan filmskim djelatnicima čiji posao nije pod izravnim sjajem reflektora – šminkerima, kamermanima, stručnjacima za vizualne efekte, stručnjacima za zvuk… Njih – piše Christian Science Monitor – nakon dodjele ovog priznanja zaista čekaju novi angažmani, novi projekti, veći honorar, a tu je, naravno, i toliko važno javno priznanje kolega, koje mnogi po prvi i posljednji put primaju.

Zadržimo se još na Oscarima, što o njima još piše u Christian Science Monitoru… Već sada, i prije ovogodišnje dodjele zna se da je jedan od velikih pobjednika – Novi Zeland, pacifička otočna zemlja sa svega četiri milijuna stanovnika, koja se pretvara u svojevrsni mali Hollywood.

Ili Wellywood – kako od nedavno zovu Wellington, glavni grad Novog Zelanda.

Čime su to Kiwiji – kako se Novozelanđane u Britaniji i Americi od milja naziva – zaslužili?

Prvo, mega-hitovi iz trilogije "Gospodara prstenova" upravo su tamo snimljeni. Novozelanđanin je i Peter Jackson, režiser "Gospodara prstenova". U "Gospodaru prstenova" glumilo je pedesetak glumaca iz te zemlje te oko 15 tisuća statista.

S Novog Zelanda podrijetlom je i Russell Crowe, koji glumi u također nominiranom filmu "Master and Commander", od tamo je i 13-godišnja Keisha Castle Hughes – najmlađa osoba ikad nominirana za Oscara.

Na Novom Zelandu snimljen je također još jedan popularan ovogodišnji hit – “Posljednji samuraj”. Samo snimanje ovog filma novozelandskoj je ekonomiji donijelo 135 milijuna dolara – nedavno je objavila tamošnja vlada.

Razlog novozelandskom uspjehu – uz talentirane umjetnike - su i vrlo niske cijene snimanja. Novi Zeland je, naime, mnogostruko jeftiniji od Kanade, koja već desetljećima “glumi Ameriku” u holivudskim filmovima.

XS
SM
MD
LG