Linkovi

Seinfeld i filozofija (1/3/04) - 2004-02-29


Jedna od najpopularnijih televizijskih serija prošlog desetljeća bila je serija Seinfeld, koja se s velikim uspjehom još uvijek prikazuje u mnogim zemljama, među ostalim i u Hrvatskoj. Dogodovštine vezane uz Jerryja Seinfelda i njegove prijatelje Georgea, Kramera i Elaine predmet su i kolegija iz filozofije, na nekoliko američkih koledža.

Tema dijaloga iz jedne od epizoda ove popularne serije je odmrzivanje Seinfeldovog zamrzivača. Tema kao i stotine drugih u seriji Seinfeld - “seriji o ničemu” - kako su je nazvali njezini tvorci. Međutim, ova je neke serija potakla i na dublja promišljanja. Primjerice, William Irving, profesor filozofije na King’s Collegeu u Pennsylvaniji, temelji vlastita predavanja na analizi poruka iz Seinfelda. On kaže da serija istražuje “bit svega što nas okružuje”.

"Serija se često vrti oko naoko beznačajnih pitanja. Likovi sjede ili u Jerryjevu stanu ili kavani i raspravljaju o najluckastijim stvarima. Možete li curi dati nogu preko telefona? Da li je Supermen imao smisla za humor? O takvim se pitanjimaa ozbiljno raspravlja, upravo kao što bi to činili o nekoj dubokoj, filozofskoj temi," kaže profesor Irwing.

U svojoj knjizi eseja “Seinfeld i filozofija” William Irving uspoređuje komičara Jerryja Seinfelda sa grčkim filozofom Sokratom.

"Oba njeguju metodu propitivanja. Od njihovih je pitanja ljudima često neugodno. Služe se ironijom i sarkazmom. Serija završava s Jerryjem i njegovim prijateljima u zatvoru, gdje nastavljaju sa svojim naoko besciljnim filozofiranjem. I Sokrat je bio zatočen. Čekajući na pogubljenje, on još uvijek propituje svijet oko sebe… Je li Jerry Seinfeld kalibar Sokrata, kada je u pitanju filozofija? Naravno da nije. No, mogu se činiti neke usporedbe, kako bi se studentima olakšao prvi susret s filozofskom disciplinom," kaže nam naš sugovornik.

Knjiga Williama Irwina koristi se na više američkih fakulteta, kao udžbenik filozofije. Michael Goodman, koji predaje na Sveučilištu Humboldt State u Kaliforniji, kaže da eseji nude brojne zanimljive pouke.

"Odnos između likova je jedna od glavnih tema serije – prijateljstvo, razmirice, briga jednih o drugima. Odnos čovjeka prema čovjeku – pogotovo njihovo prijateljstvo - je također jedno od temeljnih pitanja filozofije. O tome je pisao Aristotel, poslije njega Kent, Mill, Nietzsche…," objašnjava profesor Goodman.

Susan Armstrong, koja predaje etiku na Sveučilištu Humboldt State, kaže da se na američkim fakultetima prilično često koriste materijali iz takozvane popularne kulture.

"Na područjima poput metafizike, epistemologije, etike i logike vrlo je dobro koristiti se primjerima koji su bliski studentima – primjerice filmovima ili popularnom glazbom. Jer, konačno, cilj filozofije i jest objasniti ono što nam se događa u životu," kaže Susan Armstrong.

Naravno, takav pristup nastavi američki studenti vole. “Bolje Seinfeld nego čitati nekog njemačkog filozofa iz 18. stoljeća” – kaže jedan od studenata profesora Williama Irwina, koji u nastavi inače također koristi i “materijale” iz serije Simpsons, te filma Matrix.

XS
SM
MD
LG