Linkovi

'Pandamania' u Washingtonu (26/2/04) - 2004-02-26


Ako se sve bude odvijalo kako je planirano, na ulicama Washingtona ovog će proljeća biti mnogo panda.

Ohrabreni uspjehom projekta "Party Animals", - odnosno 'stranačkih životinja', a ne onih koje se ludo zabavljaju - od prije dvije godine, gradski oci glavnog američkog grada najavili su novi nastavak živopisnog životinjskog serijala. Prije dvije godine, zamisao je bila da se umjetnicima daju otvorene ruke u interpretacijama skulptura magarca i slona, simbola dvije glavne američke stranke. Sada će se u središtu umjetničke inspiracije naći panda, ugrožena životinjska vrsta koja fascinira stanovnike Washingtona još otkako je predsjedniku Nixonu kineska vlada poklonila par panda, ranih sedamdesetih godina.

'Pandamania' - kako je nazvan projekt - na ulice će Washingtona dovesti 150 skulptura panda - neke u stojećem stavu, neke sjedeće, neke ležeće, a sve živopisno i raznoliko dizajnirane. Kao i 'stranačke životinje' i pande će biti postavljene po trgovima, parkovima, na pločnicima. Na koncu, kao i njihovi prethodnici, i oni će biti prodani na dražbi, a prikupljenim novcem će se financirati gradski umjetnički programi.

Nakon što se posljednjih tjedana u umjetničkim krugovima pročula ideja o 'pandamaniji', već je više od 1200 pojedinaca i umjetničkih skupina predalo svoje prijedloge na razmatranje gradskom umjetničkom odboru. Direktor tog odbora Anthony Gittens kaže da je takav projekt siguran uspjeh: "Ulice Washingtona postaju mnogo zabavnije, a umjetnost se dovodi izravno pred ljude, u okruženju njihovog svakodnevnog života. Na koncu," dodaje gospodin Gittens, "stranačke životinje su na dražbi donijele milijun dolara prihoda." Pande bi se, s obzirom na ljubav stanovnika glavnog grada prema pandama u Nacionalnom zoološkom vrtu - prvo Ling-Ling i Hsing-Hsingu, a sada Mei-Xiang i Tian-Tianu -, mogle pokazati još unosnijima.

Projekt 'Party Animals', premda ga se smatra velikim uspjehom, bio je popraćen i manje uspješnim aspektima - neke od 200 skulptura bile su vandalizirane, a gradska je vlada bila predmet dvije vrlo razglašene sudske tužbe. U prvoj tužbi, Zelena stranka Districta Columbia tužila je Gradski umjetnički odbor ustvrdivši da se i simbol te stranke - suncokret - trebao naći izložen zajedno sa simbolima Demokratske i Republikanske stranke. Sud je presudio u korist gradskih vlasti.

Drugu je tužbu uložilo Društvo za etičan tretman životinja - PETA -, čiji je prijedlog stranačke životinje - zaplakanog slona u lancima - gradski odbor odbio izložiti. PETA-ina se tužba našla pred saveznim sudom, koji je presudio u njezinu korist. Zaplakani slon tako je bio izložen mjesec dana, a žalbeni postupak ni do danas nije završen.

XS
SM
MD
LG