Linkovi

EU zabranila uvoz američke peradi zbog ptičje gripe u Teksasu (25/2/04) - 2004-02-24


Europska komisija uvela je jednomjesečnu zabranu uvoza žive peradi i jaja iz Sjedinjenih Država, nakon što je na jednoj peradarskoj farmi u Teksasu otkrivena ptičja gripa. Američki znanstvenici kažu da je soj ptičje gripe iz Teksasa daleko zarazniji od drugih, no upozoravaju da se ne radi o istom soju koji je u Aziji odnio 22 života, te da zdravlje javnosti nije ugroženo.

"Želimo biti sigurni da uvozna roba neće predstavljati prijetnju po zdravlje," izjavio je povjerenik EU za zdravstvo i zaštitu potrošača David Bryine, dodajući: "Važno je da usvojimo pristup koji je konzistentan sa zaštitom zdravlja životinja...i da poduzmemo samo one mjere koje su proporcionalne s rizikom koje ovo pitanje predstavlja za EU."

Sjedinjene Države su jedan od vodećih izvoznika peradi u EU. Četvrtina svih jaja koja se godišnje uvoze u zemlje EU dolazi iz Sjedinjenih Država. Radi se o 13.000 tona, u vrijednosti od 20 milijuna eura.

Svjetsku su javnost zabrinuli zaključci azijskih znanstvenika, koji tvrde da širenje ptičje gripe po Aziji pokazuje da ta bolest može prijeći s ptica na druge vrste. Dužnosnici u Bangkoku potvrdili su da su od ptičje gripe uginule i dvije mačke, prve domaće životinje za koje se zna da su dobile ovu bolest otkako se počela širiti.

XS
SM
MD
LG