Linkovi

Napredovanje Iraka prema demokraciji (24/2/04) - 2004-02-23


Iračani uče o demokraciji. Diljem zemlje, kaže Ala Talabani iz organizacije "Žene za slobodni Irak", održavaju se demokratski izbori.

"Posvuda imamo lokalnu vladu. Na sjeveru Iraka, postoji kurdska vlada, koja je stvorena još prije trinaest godina. U drugim pokrajina novooslobođenih područja na jugu i u središnjem dijelu Iraka, postoje gradska vijeća, čije je članove izabrao narod," kaže gospođa Talabani.

U gradu Nasiriyah na jugu Iraka nedavno su održani izbori. Glasači su izabrali deset članova gradskog vijeća s popisa 34 kandidata. "To je bio naš prvi susret s demokracijom. Vrlo sam uzbuđen, jer nisam očekivao da će tako mnogo ljudi izići na birališta," rekao je Ibrahim Jabar Hasam, učitelj iz Nassirije za "Wall Street Journal". Gospodin Hassan je dodao: "Nadam se da ćemo nakon ovoga moći izabrati nacionalnu vladu i konačno uspostaviti sigurnost."

Iraku će 30. lipnja biti vraćen suverenitet. Upravitelj privremene koalicijske vlasti Paul Bremer izjavio je. "Promjene u mehanizmu za formiranje prijelazne vlade su moguće, no ovaj se datum neće mijenjati. Cilj koalicije oduvijek je bio slobodan i demokratski Irak, Irak koji će biti miran i bogat, suveren i ujedinjen," rekao je.

Gospodin Bremer je dodao da su lokalni izbori održani u Nassiriji i drugdje "rasadnici demokracije u kojoj narod sudjeluje".

"Demokracija nisu samo izbori. Demokracija počiva na pluralizmu i ravnoteži moći na više razina. Stoga su Sjedinjene Države izdvojile gotovo pola milijarde dolara za promicanje građanskog društva u Iraku. Ovi programi daju rezultata. U stotinama mjesta osnovani su studentska vijeća, ženske organizacije i udruge roditelja i učitelja. Profesionalne organizacije liječnika, odvjetnika i inžinjera niču diljem zemlje," kazao je gospodin Bremer.

U Iraku, kao i u drugim dijelovima svijeta, takve organizacije su osnovni elementi građanskog društva. A privremena koalicijska vlast surađuje s iračkim narodom na izgradnji tih institucija.

XS
SM
MD
LG