Linkovi

Thomas Allen: 'George Washington, špijunski majstor' (22/2/04) - 2004-02-21


22. veljače obilježava se rođendan prvog američkog predsjednika Georgea Washingtona. O Washingtonu su tijekom godina napisana nebrojena povijesna istraživanja no nova knjiga namijenjena mladim čitateljima možda će iznenaditi i neke ljude koji misle da znaju sve u jednom od utemljitelja američke nacije.

Prema jednoj anegdoti otac Georgea Washingtona upitao je svog sina je li posjekao stablo trešnje. Washington je priznao, dodajući 'Ja ne znam lagati'. No Thomas Allen, autor knjige “George Washington, špijunski majstor: Kako su Amerikanci pobjedili Britance u špijunaži i dobili rat”, kaže da se Washington kao general u Revolucionarnom ratu pokazao majstorom obmane.

"Čovjek koji ne zna lagati naveo je Britance da povjeruju da će se dogoditi napad na određenom mjestu u određeno vrijeme, odvlačeći britanske vojnike. On bi zarobio britanskog kurira, a potom ga pustio na slobodu ubacujući u sedlo njegovog konja krivotvorena pisma, s lažnim opisima stvari...Svi događaji koji su vodili ka okončanju rata bili su obilježeni dijelićima obavještajnih aktivnosti Georgea Washingtona," objašnjava gospodin Allen.

U knjizi “George Washington, špijunski majstor”, Thomas Allen priča istinske priče o tajnim agentima i kontra špijunima, o pismima napisanima nevidljivom tintom pa čak i o porukama skrivenima u djelovima odjeće prekrivenima dugmadi. On kaže da je Washington 1775. godine, kad je postao zapovjednik Kontinentalne vojske, pregledao svoje slabe resurse i zaključio da je špijunaža najveća nada za pobjedu. Washington je, ističe Thomas Allen, razvio cijeli spektar obavještajnih ideja od kojih su neke i danas u uporabi. Ta postignuća Georgea Washingtona nisu ostala ne primjećena. Na primjer, u Međunarodnom muzeju špijunaže u Washingtonu, jedan dio izložbe posvećen je Washingtonu. Izvršni direktor tog muzeja, Peter Enrest, proveo je 36 godina u američkoj Središnjoj obavještajnoj službi, CIA-i. On naziva Washingtona, ocem američkih obavještajnih djelatnosti.

"On je bio sam svoj direktor središnje obavještajne službe. U prvim danima naše zemlje, dakle, postojao je obavještajni model kojim se rukovodilo na nacionalnoj razini," kaže naš sugovornik.

Moderni resursi pomažu današnjim piscima da rasvijetle neke, manje poznate strane Georgea Washingtona. Thomas Allen kaže da je imao priliku pročitati na Internetu kopiju Washingtonovu knjigu kodova. No dosta toga o Washingtonu kao majstoru špijunaže još uvijek je nepoznato. Washingtonov uspjeh na obavještajnom polju Thomas Allen pripisuje činjenicu da je prvi američki predsjednik bio čovjek od riječi. Kad bi on obećao svojim agentima da njihov identitet nikada neće biti otkriven oni bi mu povjerovali. Zbog toga se i danas ne znaju imena nekih obavještajca koji su pomogli Washingtonu da pobjedi u Revolucionalrnom ratu. Knjigu “George Washington, majstor špijunaže” objavio je National Geographic.

XS
SM
MD
LG