Linkovi

Kuda idu 'Deanovci'? (20/2/04) - 2004-02-20


'Kuda idu Deanovci?' - pita se "Christian Science Monitor". U stvari, riječ je o jednom segmentu njegovih pristaša, onom najvažnijem - brojnim online štovateljima, koji su ga podržavali moralno i materijalno putem interneta, učinivši do tada neviđen fenomen: prikupivši preko interneta milijune dolara za njegovu kampanju. Ono što se sada pitaju politički analitičari jest: kome će se oni prikloniti. Neki su se odgovori, kako piše bostonski list, mogli naći na internetskim pričaonicama već par sati nakon što je Howard Dean odustao od kandidature.

'Čitav dan razmišljam o tome … mislim da ću u studenom ipak upisati rukom Deana na svoj listić,' kaže jedan njegov pristaša. Drugi sugerira: 'Možda je to i bolje. Lakše je izazvati promjenu izvana, nego kao predsjednik, s kongresom koji neće surađivati i specijalnim interesnim skupinama ukopanim u rovove.' Treći je gnjevan: 'Evo moje poruke demokratskom stranačkom establishmentu - ne dam vam ni centa!' Upravo ovakva politička angažiranost na internetu ostat će, prema mnogim analitičarima, najvažniji doprinos bivšeg guvernera Vermonta političkom procesu u Americi - on je mobilizirao tradicionalno apolitične krugove - uključujući i mladež -, koji izbore najčešće potpuno ignoriraju, piše "Christian Science Monitor". Preostala dva rivala međusobno će najvjerojatnije obračunavati ekonomskim temama, piše "New York Times", ističući da senator Edwards već ponavlja kao mantru pitanje NAFTA-e, kao motiv odlijevanja američkih poslova u jeftinije inozemstvo. Dok je on - Edwards - bio protiv NAFTA-e, senator Kerry je svojedobno bio čvrsti pristaša Sjevernoameričkog slobodnotrgovinskog sporazuma. Sada mu glavni demokratski suparnik namjerava njegova glasovanja u Senatu izvaditi kao bolne točke.

Prošlost senatora Kerryja intenzivno se spominje i u predizbornom taboru predsjednika Busha, piše "Washington Post". Predstojeća kampanja oglasima u medijima, kako saznaje ovaj list, usredotočit će se na 32 godine političke karijere senatora Kerryja - ne samo na njegova glasovanja u Senatu, nego i dane kada je bio aktivist protiv rata u Vijetnamu, kandidat za kongresmena, te zamjenik guvernera Massachusettsa. Glavni medijski savjetnik kampanje predsjednika Busha kaže, kako citira Post, 'Najljepša stvar u vezi s Johnom Kerryjem je 32 godine u kojima je glasno izricao svoje stavove. Ako je bio u krivu 32 godine, onda je u krivu i sada.'

XS
SM
MD
LG