Linkovi

Danas u Bruxellesu okrugli stol o anti-semitizmu (19/2/04) - 2004-02-18


Danas se u Bruxellesu, pod pokroviteljstvom Europske komisije i Europskog židovskog kongresa, održava jednodnevni okrugli stol o anti-semitizmu. Ovaj skup događa se uslijed rasta nasilja prema Židovima u zemljama Europske unije i – kako kažu neki židovski čelnici – neodlučnosti europskih vlasti da se uhvate u koštac s ovim problemom.

U podmetnuim požarima u studenome prošle godine u predgrađu Pariza vatra je progutala jednu židovsku školu, a sinagoga u blizini Manchestera, u Engleskoj, teško je oštećena. Neka židovska groblja su oskvrnavljena, a Židovi su napadnuti, posebno u Francuskoj i Belgiji. Europski centar za praćenje rasizma i ksenofobije, sa sjedištem u Beču, nedavno je proveo istraživanje o intenziviranju antisemitizma. Jedan od autora istraživanja, Werner Bergman, profesor u Centru za istraživanje antisemitizma pri berlinskom tehnološkom fakultetu, kaže da se rast broja antisemitskih napada može pripisati eskalaciji nasilja na Srednjem istoku, poglavito drugoj inifadi koja je počela u rujnu 2000. godine.

Prema njegovim riječima, nasilni napadi na Židove uglavnom su dijelo mladih koji potječu iz muslimanskih i arapskih zemalja, ali ponekad u takvim napadima sudjeluju krajnji desničari ili neonacisti. "Ovisi o kakvim se incidentima radi. Intenzivnije nasilje i veći broj napada na osobe, ponekad na trgovine i sinagoge, čine oni koji potječu iz muslimansko-arapskih ili čak islamističkih skupina. No iza uvredljivih pisama i telefonskih poziva židovskim zajednicama stoji druga vrsta stanovništva".

Shimon Samuels, direktor za međunarodne odnose Centra Simon Wiesenthal, kaže da su Europljani, a naročito francuske vlasti, u početku bili neodlučni da nešto učine po tom pitanju. Gospodin Samuels dodaje da su se prilike za francuske Židove popravile od kada je, 2002. godine, za francuskog ministra unutarnjih poslova imenovan Nicolas Sarkozy. On je suzbio antisemitske aktivnosti zbog čega je dobio nagradu Centra Simon Wisenthal. U Britaniji je, također, došlo do povećanja broja antisemitskih incidenata.

Michael Whine, glasnogovornik je organizacije Community Security Trust, koja prati antisemitske incidente."Britanija zauzima stav koji je negdje između onog kontinentalne Europe i Sjedinjenih Država. Zabilježili smo antisemitsko nasilje, ali ni blizu onoga kakvo je viđeno u Francuskoj i Belgiji. Utvrdili samo da je do porasta tog nasilja došlo u rujnu 2000., i da se razina nasilja povećava i smanjuje u ovisnosti od razine nasilja na Srednjem istoku".

Europski centar za praćenje rasizma i ksenofobije prvotno nije htio objaviti nalaze svog izvješća zato jer je ono, kako je pojašnjeno, bilo „ispod razine prihvatljivog” te navodno nije bilo znanstveno utemeljeno. Neki nalitičari vjeruju da je takva odluka imala više veze s političkom korektnošću, odnosno željom da se ne antagoniziraju sve brojnije muslimanske zajednice u Europi. Bilo kako bilo, antisemitizam je dugotrajan problem u Europi i diljem svijeta. Možda će se na današnjem seminaru čuti neki novi prijedlozi za rješavanje ovog duboko zabrinjavajućeg pitanja.

XS
SM
MD
LG