Linkovi

U sazvježđu Centaurus - zvijezda-dijamant (18/2/04) - 2004-02-18


Američki astronomi su objavili da je jedna zvijezda, - bijeli patuljak, koji su proučavali već duže vrijeme -, ustvari kristalni ugljik, točnije ogroman dijamant, težine 2 i pol milijuna bilijuna bilijuna kilograma. Ta težina odgovara dijamantu čiji bi se broj karata izrazio kao 1 iza koga slijede 34 nule.

'To je supermajka svih dijamanata,' oduševljeno je nalaz prokomentirao Travis Metcalfe, znanstvenik Centra za astrofiziku Harvard-Smithsonian.

Svemirski dijamant, odnosno izgorjeli leš zvijezde imenovane BPM 37093, udaljen je od Zemlje oko 50 svjetlosnih godina i nalazi se u sazvježđu Centaurus. Promjer ove male zvijezde je svega 4 tisuće kilometara. Površinu joj prekriva tanki sloj vodika i helija.

Astronomi su već dugo sumnjali da jezgre bijelih patuljaka sačinjavaju elementi u kristalnom obliku, ali su tek nedavno to uspjeli i utvrditi. Takva zvijezda pulsira poput ogromnog gonga, i upravo zahvaljujući tim pulsacijama - nalik seizmičkim valovima unutar Zemlje - znanstvenici su ustanovili da je ugljikova jezgra zvijezde skrutnuta u čisti kristal.

Najveći dijamant na Zemlji je trenutno Zvijezda Afrike, s 530 karata, koja je dio krunskih dragulja Engleske. Zvijezda Afrike bila je izrezana iz dijamanta teškog 3100 karata, najvećeg ikada pronađenog u prirodi.

XS
SM
MD
LG