Linkovi

Kako motivirati mlade da glasaju? (17/2/04) - 2004-02-16


Najveći dio američke mladeži na prethodnim predsjedničkim izborima 2000. nije izišao na birališta. Mnogi mladi kažu da namjerno ignoriraju predsjedničke kandidate, jer kandidati ignoriraju njih. Stoga se ulažu veliki napori da bi se što veći broj mladih uključio u politički proces.

Kristen Heal, studentica iz Tennesseeja, kaže da je politika zanima, ali da je – dosadna, objašnjavajući: "Ponekad su predizborne debate među kandidatima prilično dugačke i ne baš zabavne."

Zbog ovakvih stavova mladih organizacije kao što su Hip Hop Summit Action Network i MTV udružile su snage s Ligom glasačica i Koalicijom mladih glasača da bi motivirale mlade da iziđu na birališta. Zajedno su pokrenule kampanju, kojoj je cilj registrirati 20 milijuna mladih glasača, a temelji se na pitanjima koja su mladima važna, poput Iraka i obrazovanja. Kay Maxwell, predsjednica Lige glasačica podsjeća mlade da se moraju više angažirati, ukoliko žele utjecati na politiku.

"Jedan glas možda ne mijenja ništa, ali mnogo pojedinačnih glasova može promijeniti mnogo toga. U ovoj zemlji ima preko 40 milijuna mladih između 18 i 30 godina. Njihovi glasovi mogu promijeniti svašta," kaže gospođa Maxwell.

Profesionalni kečer John Cena nedavno je pozvao mlade da iziđu na birališta. Pri tome je bio obučen poput tipičnog američkog mladića – u pamučnoj majci i sa srebrnim lančićem oko vrata.

"Pogledajte me. Ne nosim odijelo i kravatu. Ne spadam među poslovne ljude. Pozivam sve vas da iziđete na birališta. Učinite sve da bi se na izborima čuo i vaš glas," pozivao je Cena.

Je li pomoglo to što je poziv na glasanje uputila slavna ličnost sa zabavne scene, a ne političar? Jest – kaže 23-godišnji Brian Clarke iz Kalifornije i dodaje: "Mislim da je to bio dobar primjer ljudi kakve mi mladi poštujemo, i slušamo. Ne volimo da nas na glasanje nagovaraju senatori."

Krovna udruga srednjoškolskih organizacija Freedom's Answer pokušava navesti čak i one mlađe od 18 godina, koji još nemaju pravo glasa, da se politički aganžiraju. Cilj ove organizacije je dovesti 25 milijuna glasača na birališta. S obzirom da je većina srednjoškolaca premlada da bi glasali, ova organizacija nastoji potaknuti srednjoškolce da nagovore druge da glasaju. Kako kaže 16-godišnja Puneet Gambhir iz uprave Freedom's Answera, mladi znaju kako uspostaviti dobru komunikaciju s mladima.

"Ukoliko razgovaram s nekim momkom iz Virginije, koji voli nogomet, kažem mu da imamo program za njega – svaki petak navijači se okupljaju i zajedno gledaju utakmice. Pri tome se također skupljaju obećanja da će glasovati. To je dovoljno da bi se navijač i potencijalni glasač zainteresirao," kaže nam naša mlada sugovornica.

Predsjednica Lige glasačica Kay Maxwell upozorava da sve manje Amerikanaca u svim dobnim skupinama izlazi na birališta, no da je taj pad najizraženiji upravo među mladima. Kako dodaje, ove godine glasati bi mogao veći broj mladih nego obično, jer bi ih pojedina važna pitanja mogla privući na birališta.

"Mislim da bi mogla biti važna pojedina pitanja vezana uz nacionalnu sigurnost, kao što su njihovi vršnjaci koji služe u vojsci. Mogla bi ih zanimati i ekonomska situacija, stanje na tržištu rada i slično," kaže gospođa Maxwell.

Kako dodaje, čini se da se sve veći broj mladih uključuje u politički proces, no tek treba vidjeti koliko će ih zapravo izići na birališta.

XS
SM
MD
LG