Linkovi

Ankete pokazuju da Amerikanci gube povjerenje u predsjednika Busha (13/2/04) - 2004-02-13


Washington Post objavljuje rezultate ankete koju je proveo zajedno s televizijskokm mrežom ABC, a koja pokazuje kako većina Amerikanaca vjeruje da je predsjednik Bush ili lagao ili namjerno preuveličavao dokaze o tome kako Irak ima oružja za masovno uništavanje. Jedva polovica ispitanika – 52 posto – sad vjeruje da je predsjednik Bush pošten i da mu se može vjerovati, što je za sedam posto manje negoli u listopadu prošle godine. U ljetu 2002. godine, čak 71 posto Amerikanaca vjerovao je da je predsjednik Bush pošten i iskren. Pitanje korištenja obavještajnih podataka uoči invazije na Irak, kao dodatak dvojbama oko njegova poštenja dovela su do toga da je značajno pao broj građana koji odobravaju način na koji predsjednik obavlja svoju dužnost. Sad postotak onih koji odobravaju iznosi pedeset posto, što je najniže otkako je postao predsjednik, a čak je za osam posto manje negoli u siječnju – piše Washington Post.

New York Times piše da će neovisno povjerenstvo koje istražuje terorističke napade od 11. rujna tražiti svjedočenje predsjednika Busha i dopredsjednika Dicka Cheneya glede obavještajnih upozorenja koja su primana uoči napada. Ovaj panel je priopćio kako su slični zahtjevi upućeni i bivšem predsjedniku Billu Clintonu i njegovom dopredsjedniku Alu Goreu. Povjerenstvo će također kao svjedoke saslušati savjetnicu za nacionalnu sigurnost Condoleezu Rice, državnog tajnika Colina Powella, direkotra Središnje obavještajne agencije CIA-e Georgea Teneta, ministra pravosuđa John Ashcrofta i ministra obrane Donalda Rumsfelda – javlja današni New York Times.

Najtiražniji američki dnevnik USA Today javlja da je izvorni programski kod za Microsoftov operativni program Windows 2000 pronašao svoj put do Interneta. Riječ je o kodu koji kompanija iz Seattlea vrlo dobro čuva od znatiželjnika i nije jasno kako su se njegovi dijelovi objavljeni. Pristup tom kodu mogao bi omogućiti hackerima da koriste operativni sustav Windows za napad na kompjutere koje on pokreće. Microsoft je postao svjestan ovog 'curenja' jučer i odmah je započeo s istragom. Zasad, međutim nije poznato koliki dio izvornog koda je 'procurio' na Internet i do koliko ljudi je došao. Microsoft je svoj izvorni kod u prošlosti davao nekim agencijama američke vlade, stranim vladam i sveučilištima, ali pod vrlo strogim uvjetima da ga ne smiju javno objelodaniti. To je po mišljenju nekih stručnjaka i dovelo do 'curenja' dijelova koda u javnost, bez obzira je li to učinjeno namjerno ili nenamjerno – piše današnji USA Today.

XS
SM
MD
LG