Linkovi

'Nesmotreno rasipništvo' - američki tisak kritizira rast saveznog proračuna (11/2/04) - 2004-02-11


Dva vodeća američka lista u uredničkim komentarima osporavaju tvrdnje predsjednika Busha da je u prijedlogu proračuna za sljedeću fiskalnu godinu smanjio potrošnju na programe o kojima on ima pravo odlučivati. Dapače, i Washington Post i New York Times optužuju Bijelu kuću za “nesmotreno rasipništvo”.

Pokušavajući ublažiti uznemirenost javnosti zbog erupcije savezne potrošnje, predsjednik je Bush neki dan izjavio da je predsjednik Clinton u zadnjoj godini na vlasti povećao potrošnju za 15 posto, dok je sadašnja Bijela kuća svake godine smanjivala izdvajanja o kojima odlučuje predsjednik. Postoji samo jedan problem u vezi s tom tvrdnjom – piše Washington Post i dodaje: “Ona je netočna”.

To je sada priznala i Bijela kuća, objašnjavajući kako je predsjednik, ustvari, mislio samo na ona predsjednička izdvajanja koja se ne tiču obrane i domovinske sigurnosti. Činjenica je – ističe u uvodniku Washington Post – ukupna je vladina potrošnja rasla daleko više u vrijeme Busheve administracije, nego tijekom Clintonove vlasti. Do toga je došlo zbog povećanja izdvajanja za domovinsku sigurnost i oružane snage – koje sada troše gotovo upola više, uključujući troškove rata u Iraku i Afganistanu.

Sve to ukazuje na širi problem, piše vašingtonski list ocjenjujući da gospodin Bush uz pomoć brojeva pokušava demantirati tvrdnje prema kojima je on vrlo rastrošan. Dio saveznog proračuna o kojem predsjednik govori kao o primjeru štedljivosti tiče se, ustvari, dijela proračuna koji obuhvaća samo jednu šestinu ukupne potrošnje. Tu godspodin Bush želi zamrznuti, ili smanjiti potrošnju, a povećati je za 7.1 posto u obrani, ne računajući dodatnih pedesetak milijardi specijalnih izdvajanja za Irak i Adganistan. Ppredsjednik također kani povećati izdvajanja za domovinsku sigurnost za 9.7 posto – piše Washington Post.

New York Times isti temu komentira pod naslovom “Revizionizam gospodina Busha”. Predsjednik je neki dan postavio ekonomske temelje predizborne kampanje odgovarajući na prigovore o ogromnom proračunskom manjku, te povećanju nezaposlenosti. On je – piše njujorški list u jučerašnjem broju – hvalio svoje odluke o smanjenju poreza kao sredstvo stimuliranja ekonomije, te optužio Kongres da potrošnju nije uspio staviti pod kontrolu. “Ništa od toga ne zvuči smisleno” – komentira njujorški list.

Smanjenje poreza dovelo je da drastičnog smanjenja saveznih prihoda i to u postotku koji – u odnosu na ukupno gospodarstvo – nije viđen u pola stoljeća. Pa ipak, kako piše New York Times, predsjednik Bush natovaruje na leđa nacije opasne dugoročne obaveze. Čak i neki konzervativni saveznici predsjednika postaju nervozni zbog neraumne fiskalne politike sadačnje administracije – tvrdi se u uredničkom komentaru New York Timesa.

XS
SM
MD
LG