Linkovi

Različiti američki i njemački načini  izvještavanja o ratu (10/2/04) - 2004-02-10


Euro-američka debata o opravdanosti intervencije u Iraku i danas je vrlo živa. Protivljenje ratu bilo je posebno snažno u Njemačkoj, što je očito i ako se prate njemački mediji. Različiti načini medijskog izvještavanja o ratu u Americi i Njemačkoj, bili su predmet panela u kojem su sudjelovali novinari iz obje zemlje, koji je održan nedavno u Washingtonu.

Christine Kolmar, glavna urednica komercijalne njemačke televizijske mreže NTV, kaže da se njemačko izvještavanje o ratu u Iraku znatno razlikovalo od američkog. "Novinari u Europi imali su o ovom ratu već stvoreno mišljenje, tako da je njihova unaprijed stvorena percepcija imala utjecaja na izvještavanje. U Americi je stav prema ratu bio suprotan. Prema tome, njemački su gledatelji očekivali više scena s civilnim žrtvama – što su i dobili - a američke je gledatelje više zanimao sretan povratak kući vojnikinje Jessice Linch".

Marvin Kalb, poznati američki televizijski producent koji danas predaje novinarstvo na Sveučilištu Harvard, slaže se s tvrdnjom da su se u tim dvijema zemljama prikazale vrlo oprečne slike rata. "Izvještavanje njemačke televizije više je nalikovalo izvještavanju arapske televizijske mreže al-Jazeera nego izvještavanju CNN-a. To je i prirodno, s obzirom da je javno mnijenje u Njemačkoj bilo protiv rata. Ova činjenica ponovno pokazuje kako novinarstvo nije odveć pustolovna profesija, kada je u pitanju izražavanje vlastita mišljenja. Novinari su skloniji odražavati stavove svojih gledatelja, ponavljati mišljenje koje dominira u javnosti. To je očito i u Americi – kad zemlja ide u rat, u rat idu i novinari".

Međutim, novinar njemačke državne televizije Arnd Henze odbija navode da su njemački mediji apriori anti-američki. "Gdje počinje anti-amerikanizam, a gdje završava naša obaveza da kritički izvještavamo o događajima? Mi kritički izvještavamo i o Rusiji, i u Francuskoj, pa i o Americi".

Međutim, Robert von Rimscha, koji iz Amerike izvještava za njemački list Tagesspiegel, kaže da je u Europi primjetljiva težnja da se što više naglase razlike između “starog kontinenta” i Amerike. "Postoji mišljenje da je Europa zrelija, naprednija, mudrija od Amerike, te da se upravo te vrijednosti trebaju naglasiti, kako bi se potcrtala razlika između ta dva kontinenta. Ja osobno u to ne vjerujem, međutim to mišljenje je široko prisutno i u Njemačkoj i u cijeloj Europi".

Posebna kritičnost prema Americi posljedica je – kaže ovaj njemački novinar - činjenice što je Europa u stvari sve sličnija Sjedinjenim Državama. “Na razini retorike i ideologije, političari žele uvjeriti građane da Njemačka ostaje Njemačka, da mi ne imitiramo Amerikance. No, stvarnost je potpuno drugačija, i u tome leži europski paradoks” – smatra Robert von Rimscha, dopisnik lista Tagesspiegel.

XS
SM
MD
LG