Linkovi

Musharraf sumnjao tri godine da vodeći znanstvenik otkriva nukelarne tajne (10/2/04) - 2004-02-10


Današnji New York Times donosi izvješće iz Pakistana u kojem se kaže da je tamošnji predsjednik Pervez Musharraf već tri godine sumnjao kako vodeći znanstvenik za atomsku energiju u toj zemlji Abdul Qadeer Khan otkriva nuklearne tajne drugim zemljama, međutim, tvrdi kako mu Sjedinjene Države nisu pružile čvrsti dokaz za to. U Interviewu koji je jučer dao u Islamabadu, gospodin Musharraf je rekao kako krivicu za kašnjenje glede ovog otkrića treba podijeliti s Washingtonom koji nije sve do listopada prošle godine pružio uvjerljive dokaze o aktivnostima ovog znanstvenika. Istovremeno, pakistanski je predsjednik izjavio kako je vidio znakove da Dr. Khan dijeli s drugim zemljama nuklearnu tehnologiju. Međutim, smatrao je da bi istraga protiv ovog znanstvenika, koji u zemlji uživa status nacionalnog junaka, mogla imati ozbiljne političke posljedice.

Washington Post se osvrće na jučerašnje priopćenje Pentagona o tome kako će ubuduće vojnici veći dio službe provesti u jednoj vojnoj bazi, a neće se nebrojeno puta seliti tijekom vojne karijere, što je dosad bio slučaj. Prema novoj politici Ministarstva obrane, vojnici će ostati na svom prvom postavljenju između šest i sedam godina – što je dvostruko više od sadašnjeg prosjeka. Vojni dužnosnici su priopćili da je cilj ove nove strategije da jedinice budu kohezivnije, time što će osoblje u njima ostati duže zajedno na službi. S druge strane, to bi trebalo vojnu karijeru učiniti primamljivijom za potencijalne novake, jer bi nudilo stabilniji obiteljski život – piše Washignton Post, napominjući kako će novi naglasak na služenju dužeg razdoblja u jednoj bazi u svakom slučaju biti dobra vijest za supružnike i djecu osoba u oružanim snagama.

Christian Science Monitor piše kako malo Amerikanci znaju o svojim susjedima sa Sjevera – Kanađanima. Tipični Amerikanac znat će više o Britaniji ili Europi negoli o Kanadi, zemlji koja je najveći trgovinski partner Sjedinjenih Država, najveći izvoznik nafte i najžešći protivnik u hokeju na ledu. Tijekom sedamdesetih – podsjeća ovaj bostonski list – mnoga američka sveučilišta su uvodila predmete o Kanadi, na kojima se proučavala povijest te zemlje, njena kultura, vlada, ekonomija, geografija itd. Međutim, sad se taj trend mijenja. Mnogi tada zaposleni profesori odlaze u mirovinu, a sveučilišta na njihova mjesta ne dovode nove stručnjake. Neznanje o ovoj ogromnoj zemlji s kojom dijelimo granicu – piše današnji Christian Science Monitor – moglo bi se jednostavno nastaviti.

XS
SM
MD
LG