Linkovi

Beyonce dobila pet Grammya (9/2/04) - 2004-02-09


Sinoć su u Los Angelesu po 46. put dodjeljene godišnje nagrade za najbolja glazbena ostvarenja u prošloj godini – Grammy.

Za razliku od SuperBowla i djelomičnog obnaživanja Janet Jackson, sinoćnja dodjela nagrada Grammy protekla je bez šokova. Televizijska mreža CBS emitirala je prijenos s petominutom odgodom kako se eventualne neprilične egzibicije bilo kakve vrste, ne bi vidjele ili čule izvan dvorane Staples u Los Angelesu. Kako kažu očevici, potrebe za takvom vrstom cenzure nije ni bilo. Janet Jackson, inače, nije sudjelovala u sinoćnoj manifestaciji, a njezin plesni partner s kontroverznog nastupa u Super Bowlu, Justin Timberlake, nije mogao da se ne osvrne na skandal koji je uzbunio Ameriku.

“Ovo je bio težak tjedan za sve. Ono što se dogodilo bilo je nenamjerno i za svako žaljenje. Ispričavam se ako se bilo tko od vas osjetio uvrijeđenim”, kazao je Timberlake koji je sinoć imao razloga za slavlje jer je dobio dva Grammya za najbolji vokal u kategoriji pop albuma te za najbolju vokalnu pop izvedbu u pjesmi “Cry me river”.

No prvo ime Grammya bila je Beyonce koja je dobila pet nagrada od ukupno šest nominacija uključujući Grammya za najbolji R&B album “Dangerously in Love” te dvije nagrade za pjesmu “Crazy in Love” koju upravo slušamo. Na taj način Beyonce je izjednačila rekord koji drže Alicia Keys, Norah Jones i Lauryn Hill za najviše osvojenih Grammya nekog ženskog izvođača. Dodajmo ovome da je i njezin dečko, rapper Jay-Z dobio dva Grammya, za suradnju u izvođenju ove pjesme.

Da je Beyonce središnja zvijezda večeri bilo je vidljivo i po tome da je imala dva nastupa. Na samom početku s Princeom je otpjevala pjesmu “Purple Rain”, a kasnije tijekom večeri imala je i solo nastup. Luther Vandross dobio je četiri Grammya, među kojima i one za najbolji R&B album i pjesmu “Dance With My Father. Vandross je, inače, prošle godine pretrpio moždani udar od kojeg se još uvijek oporavlja.

Albumom godine proglašen je “Speakerboxxx / The Love Below” grupe OutKast. Zvukove njihove najpoznatije pjesme “Hey Ya” čuli smo na početku priloga. OutKast je ukupno dobio tri Grammya. Od drugih dobitnika izdvajamo britansku grupu Coldplay koji su dobili Grammy za pjesmu godine “Clocks”. Nagrada za najbolju izdvebu kod pjevačica pripala je Christini Aguileri dok je najboljim novim izvođačem proglašena rock grupa Evanescence.

Na sinoćnoj manifestaciji odano je i posebno priznanje Beatlesima koji su dobili Predsjedničku nagradu povodom 40-te godišnjice njihovog dolaska u Sjedinjene Države. Nagradu su primile Olivia Harrison i Yoko Ono dok su Ringo Starr i Paul McCartney pozdravili nazočne putem video snimke.

Kao što smo rekli ovogodišnja dodjela nagrada Grammy protekla je bez incidenata, a jedina vidljiva neprilika zadesila je Celine Dion koja je imala problema s mikrofonom na početku njenog nastupa. Nakon nekih 20-tak sekundi tišine netko iz produkcijske ekipe donio je na pozornicu novi mikrofon, a Celin Dion je bila pozdravljena pljeskom. Recimo i to da je ove godine ukupno podjeljeno 105 Grammya.

XS
SM
MD
LG