Linkovi

Chiracov prijedlog o zabrani isticanja upadljivih vjerskim simbola u školama podijelio Francusku (3/2/04) - 2004-02-02


Francuski parlament ovaj tjedan razmatra zabranu isticanja vjerskih simbola u državnim školama. Zakon se odnosi na marame u kojima u školu dolaze mnoge učenice muslimanske vjere, ali i na židovske obredne kape, turbane koje nose članovi zajednice Sikha, te na lančiće s velikim križevima i drugim vjerskim simbolima. Iako se očekuje razmjerno lako usvajanje ovog zakona, njegova bi primjena mogla proizvesti mnoge probleme.

Ulaz u jedan pariški licej. Ogromna većina studenata je u trapericama i jaknama. Njihov vjerski identitet nije očit – baš kao što to želi predsjednik Jacques Chirac, čija je stranka u parlamentu predložila zabranu nošenja upadljivih vjerskih simbola u državnim školama.

20-godišnji Arezki Boumansoura, student ovog liceja, je musliman. On se protivi zabrani. Lančić sa simbolom svoje vjere nosi ispod majice, no on se ipak protivi zabrani nošenja marama, kao i drugih vjerskih simbola. S njim se slažu i njegova dva prijatelja, oba katolici.

Prijepor oko nošenja marama počeo je prije nekoliko godina, kada su je neke učenice muslimanske vjere odbile skinuti, što su od njih zahtjevali učitelji.

Catherine Vautrin, članica parlamenta iz stranke predsjednika Jacquesa Chiraca, podržava zabranu nošenja izrazitih, upadljivih vjerskih simbola u državnim školama. Ona smatra da škole trebaju biti "središte učenja, objektivnog znanstvenog istraživanja, a ne mjesta gdje se raspravlja o vjeri". Jer – kaže ova francuska političarka – “Francuska nije zemlja mnogih vjera, Francuska je zemlja u kojoj – na javnoj sceni – ne postoji niti jedna vjera.”

S tim se u načelu slaže i većina Francuza – nedavna anketa pokazala je da se za zabranu izrazito vidljivih vjerskih simbola sa škola zalaže 58 posto građana.

No, francuske organizacije koje štite ljudska prava, vjerske zajednice, ali i neke strane vlade kritiziraju ovu mjeru, jer, navodno, ona krši ustavno pravo slobode izražavanja. Najavljena je zabrana podijelila muslimansku zajednicu u Francuskoj, koja broji više milijuna članova. Više od polovice francuskih muslimana protivi se zabrani, ali mnogi građani islamske vjere je ipak podržavaju – jer tvrde da se tako štite prava mladih djevojaka koje marame nose pod prisilom konzervativnih roditelja.

Islamska je zajednica najavila da će njezini članovi poštivati zakon kakav god on bio.

Međutim, Malika Ahmed, zamjenica gradonačelnika jednog pariškog predgrađa – koja je marokanskog podrijetla – smatra da će posljedice zabrane biti vrlo opasne. Ona misli da će zabrana zapravo koristiti islamskim ekstremistima, te da će dodatno izolirati građane arapskog podrijetla rođene u Francuskoj, koji se već sada osjećaju diskriminirani. Nedavno su širom zemlje održani prosvjedi protiv zabrane, koje je organizirala ekstremna Islamska stranka Francuske. To, prirodno, brine vlasti koje se boje da će zabrana dodatno podijeliti zemlju.

Bez ozira na to, istraživanja javnog mnijenja pokazuju da će zabrana isticanja upadljivih vjerskih simbola u francuskim državnim školama vjerojatno biti ozakonjena u parlamentu.

XS
SM
MD
LG