Linkovi

Američki Koledž za management i tehnologiju u Dubrovniku nudi i američku i hrvatsku diplomu (2/2/04) - 2004-02-01


Američki Koledž za management i tehnologiju u Dubrovniku već 8 godinu promovira vrhunske kadrove iz područja globalne ekonomije. Osnovan 1997. godine kao model suradnje između američkog sveučilišta Rochester Institute of Technology i Ministarstva znanosti i tehnologije Republike Hrvatske, koledž je privatna znanstvena ustanova koja završenim studentima nudi američku i hrvatsku diplomu.

Prezentaciju programa američkog koledža u Splitu čija će nastava započeti u rujnu zabilježio je naš splitski dopisnik.

Na koledžu je trenutačno upisano ukupno 750 studenata. Sedamdeset posto ih je iz Hrvatske. Ostatak čine studenti iz hrvatske dijaspore, među njima i oni iz Sjedinjenih Država te mladi iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Njemačke, Norveške, Švedske kao i Amerikanci koji nisu hrvatskog podrijetla.

Američki koledž u Dubrovniku nudi dvogodišnji i četverogodišnji program studija sukladan programima sveučilišta Rochester u New Yorku. S naglaskom na turizam i uslužne djelatnosti, programi na koledžu nude znanja primjenjiva u razvoju i poslovanju turističkih središta, hotela, zrakoplovnih kompanija, financijskih organizacija te marketinških tvrtki.

Jednom riječju s dubrovačkom diplomom postaje se menadžer širokog spektra.

O tome za Glas Amerike govori Draženka Franić, menadžer marketinga: “Osnovna ideja osnutka američkog koledža je unapređenje hrvatskog gospodarstva. Donesimo nešto drugo, naučimo naše studente, pošaljimo ih u Ameriku neka vide kako se to radi vani, s intencijom da ne ostaju u inozemstvu već da se vrate i kod nas primjene naučeno. Na taj način bi pridonjeli i promjeni mentaliteta u svojim sredinama."

Diploma na američkom koledžu za menadžment i tehnologiju vrijedi isto kao diploma na sveučilištu Rochester u SAD-u, a oni koji žele raditi u Americi imaju za to sve potrebite uvjete i kvalifikacije. Svaki student odrađuje na četverogodišnjem trajanju studija obaveznu praksu - po izboru u Hrvatskoj, Europi ili Americi, u trajanju od 1600 sati.

Oni koji izaberu praksu u Americi najviše ih je u Coloradu, Floridi i Massachusetsu. Dio hrvatskih studenata, nakon diplome, ponovno se vraća u Ameriku i ostaje tamo 12 ili 18 mjeseci skupljajući iskustvo, ali većina ostaje u Hrvatskoj gdje ih u pravilu zapošljavaju vodeće hrvatske kompanije.

Na dubrovačkom koledžu za menadžment i tehnologiju 65 posto predavača su američki profesori. Kako bi se prošao prijemni ispit potrebno je pokazati dobro znanje engleskog jezika, matematike i biti motiviran.

Školarina za tekuću godinu iznosi 5500 američkih dolara, ne uključujući knjige, smještaj i prehranu. Raznim kreditima, radom u Americi i dopunskim radom na fakultetu te uz pomoć roditelja, studenti starijih generacija koledža na splitskoj prezentaciji kažu da je to moguće ostvariti.

Što nakon prezentacije kažu zaintersirani splitski srednjoškolci završnih razreda?

“Ja sam zainteresiran za američki koledž u Dubrovniku već godinu dana. Sve ovisi hoću li do rujna uspjeti osigurati novac za školarinu. Sve o tome ovisi. A što se tiče prezentacije bila je izvanredna“ - kaže jedan splitski maturant.

Druga maturantica koja je prezentaciju programa američkog koledža sa zanimanjem pratila u društvu prijateljice izjavljuje kako je riječ o kvalitetnom studiju. Kaže da je način rada različit nego na drugim fakultetima, a posebno ističe mogućnost prakse u Americi i što je najvažnije - izgledne šanse za dobijanje posla.

XS
SM
MD
LG