Linkovi

Predsjednik Bush pristao na neovisnu istragu obavještajnih podataka o Iraku (1/2/04) - 2004-02-01


Washington Post javlja da je predsjednik Bush pristao podržati neovisnu istragu prijeratnih američkih obavještajnih podataka o iračkim oružjima masovnog uništavanja. Kako javlja Post, takav stav predstavlja promjenu politike Bijele kuće koja je do sada ustrajavala da bi trebalo pričekati s neovisnom istragom sve dok se ne okonča još šira potraga za oružjem. Do promjene stajališta došlo je – piše Post – uslijed pritiska članova Kongresa iz obje stranke te izjava bivšeg čelnika američkih inspekcija u Iraku Davida Kaya

Post naglašava da je ova informacija došla iz republikanskih i kongresnih krugova te da još uvijek nema potvrde iz Bijele kuće. No nekoliko izvora u administraciji predsjednika Busha priopćilo je da se takva objava može trenutno očekivati. Washington Post, nadalje, javlja da je dopredsjednik Sjedinjenih Država, Dick Cheney, započeo s telefonskim pozivima članovima Kongresa koji sjede u Odborima za obavještajna pitanja, a koji su potaknuli vladu da otvori neovisnu istragu.

Post dodaje da promjena stava predsjednika Busha predstavlja pokušaj da se izađe ispred potencijalno opasnog pitanja koje bi moglo ugroziti njegove napore za dobivanje još jednog predsjedničkog mandata. Neovisna istraga – pojašanjava washingtonski dnevnik – ne bi nužno odriješila predsjednika Busha od eventualnih političkih grijeha, ali bi utihnula trenutni bijes i pozive za ostavkama visokih dužnosnika CIA-e i nekih drugih vladinih tijela, do iza izbora. Na taj bi se način razvodnio politički potencijal ove kontroverze koju bi demokrati mogli iskoristiti, piše Washington Post.

New York Times podsjeća da je prije godinu dana, točnije 5. veljače, američki državni tajnik Colin Powell održao u Ujedinjenim narodima prezentaciju dokaza o iračkim oružjima masovnog uništavanja. Gospodin Powell je tada rekao da prikupljeni dokazi protiv Iraka predstavljaju činjenice, a ne procjene. Međutim, danas, godinu dana kasnije, većina najcrnjih nalaza o iračkim programima oružja nije potvrđena. Čak i najuvjerljiviji dijelovi izlaganja gospodina Powella, satelitske fotografije lokacija na kojima se navodno nalazilo kemijsko oružje - kako se čini – pogrešno su protumačeni, piše New York Times.

XS
SM
MD
LG