Linkovi

Bush: Želim znati činjenice (31/1/04) - 2004-01-30


Predsjednik Bush izjavio je da želi znati zašto su američki obavještajni analitičari tvrdili da Irak gomila oružje za masovno uništavanje. Predsjednik je kao glavno opravdanje za pokretanje rata protiv Iraka upotrijebio prijetnju koju je, kako je govorio, predstavljalo to oružje. Ipak, do sada u Iraku takvo oružje nije pronađeno. Predsjednik ipak nije podržao pozive za pokretanje neovisne istrage o mogućim obavještajnim propustima.

Predsjednik Bush je kazao da ne zna zašto američke obavještajne analize nisu točno odražavale obujam i sadržaj predratnog iračkog arsenala.

"Želim znati činjenice. Želim usporediti ono što je do sada pronašla naša ekipa inspektora s onim što smo mislili o iračkom oružju prije nego što smo otišli u Irak," kazao je predsjednik.

Bivši šef američke ekipe inspektora za naoružanje David Kay izjavio je da su američki obavještajni podaci "bili gotovo potpuno netočni". Gospodin Kay podržava pozive demokrata i republikanaca u Kongresu da se provede neovisna istraga o mogućim propustima američkih obavještajnih službi. Bijela kuća se do sada protivila takvoj istrazi, koja bi mogla dovesti pitanje iračkog oružja u središte pozornosti baš pred dolazeće predsjedničke izbore.

Demokratski pretendenti za predsjedničku nominaciju kritiziraju predsjednika, a neki ga čak i optužuju da je namjerno zavaravao naciju da bi je odveo u rat. Gospodin Kay nije zaključio da je vlada nastojala "frizirati" obavještajne podatke, već je, umjesto toga, optužio Središnju obavještajnu agenciju CIA-u da je vladi pružila netočne podatke.

XS
SM
MD
LG