Linkovi

'Wesley Clark -  lobist sa četiri zvijezdice'  (29/1/04) - 2004-01-29


Glavna tema naslovnica svih glavnih dnevnika su i danas demokratski stranački izbori za kandidata na predsjedničkim izborima.

'Wesley Clark - više ne general nego lobist sa četiri zvijezdice' - piše "Washington Post" u opširnom članku posvećenom ponajviše karijeri ovog predsjedničkog pretendenta u njegovih 4 i pol godine otkako je u mirovini. Gospodin Clark pokazao se vrlo vještim u otvaranju mnogih vrata u Washingtonu, prvenstveno u ministarstvima obrane i domovinske sigurnosti, no, kako ističe washingtonski list, nikada ne tražeći za kompanije koje je zastupao nikakav poseban tretman - samo mogućnost da iznesu svoje poslovne ponude.

Vješt i u poslovnom smislu, umirovljeni general Clark, čija penzija iznosi oko 84 tisuće dolara godišnje, zaradio je u konzultacijama, predavanjima i ulaganjima u dionice više od dva i pol milijuna dolara. U financijskom iskazu, neophodnom za predizbornu kampanju, kako piše Post, njegova se imovina procjenjuje na između 2,6 i 6 milijuna dolara. To je, međutim, još uvijek malo u usporedbi s njegovim konkurentima: senator Edwards je iskazao imovinu u vrijednosti između 9 i 36 milijuna, a senator Kerry između 198 i 839 milijuna dolara. Imovina bivšeg guvernera Vermonta Howarda Deana, kako navodi "Washington Post", procjenjuje se na između 2 i 5 milijuna dolara.

Manje s novčanom, a više s neposrednom političkom situacijom demokratskih aspiranata na predsjedničku kandidaturu bavi se "Christian Science Monitor", iz Bostona. Ta neposredna zbivanja odnose se na super-utorak, sljedeći tjedan, dan kada se održavaju stranački izbori u sedam saveznih država. No, one su toliko različite koliko je to uopće moguće, piše bostonski list i specificira: u Južnoj Carolini, glasače brine gubitak poslova u proizvodnom industrijskom sektoru; poželjan kandidat, stoga, mora izgledati uvjerljivo snažan u okršaju s predsjednikom Bushom. U Arizoni, demokrati žive u optimističkom raspoloženju i gledaju u vedru budućnost, kao prava slika i prilika sunčanog novog Zapada.

Missouri se još oporavlja od odustajanja domaćeg sina, kongresmena Dicka Gepharda, piše Monitor, te dodaje: Oklahoma je konzervativna, pa i njihov demokrat mora ustvari biti konzervativan. Uglavnom, u takvoj šarolikosti Juga, Zapada i središta zemlje, liberalnog i konzervativnog, niti jedan kandidat ne izgleda da bi mogao hametice potući ostale, piše "Christian Science Monitor".

XS
SM
MD
LG