Linkovi

Američke glasače više brine ekonomija nego terorizam (28/1/04) - 2004-01-27


Ovogodišnji izbori za predsjednika Sjedinjenih Država bit će prvi izbori od terorističkih napada na New York i Washington, koji su se dogodili 11. rujna 2001. Bit će to također prvi izbori od rata u Vijetnamu koji se održavaju za vrijeme većeg angažmana američke vojske u nekoj stranoj zemlji – ovaj put u Iraku. Bez obzira na sve to, prvi prioritet Amerikanaca je – kako se čini – ekonomija, a ne nacionalna sigurnost.

Chrisa Peliterija sreli smo na Capitol Hillu, u turističkom obilasku Kongresa Sjedinjenih Država. Ovaj vlasnik restorana iz Los Angelesa vrlo se dobro sjeća terorističkih napada od 11. rujna. Međutim, prva na pameti mu je ekonomija. "Svaki privatni poduzetnik, poput mene, reći će vam da je ekonomija na prvom mjestu. Ekonomska situacija me izravno pogađa, ako je loša. Ja najprije razmišljam o vlastitom novčaniku" - kaže Chris Paliteri.

Lisu Baines, studenticu iz Arizone, najviše brine hoće li nakon diplome pronaći posao: "Ne brinem previše o sigurnosti zemlje. Hoću vidjeti kakva je ekonomija. Nekoliko mojih prijatelja koji su tek završili fakultet traže posao već šest, sedam mjeseci. Još nisu ništa našli."

John Zogby, vlasnik jedne od najutjecajnih agencija koje istražuju američko javno mnijenje, kaže da su ovakva razmišljanja vrlo raširena. Užas koji su za sobom ostavili terorirstički napadi na Svjetski trgovinski centar i Pentagon u protekle je dvije godine postupno izblijedio. Prihvaćena je činjenica da je zemlja u stalnoj opasnosti od terorizma. Rezultat tog prihvaćanja je i – okretanje drugim problemima, poput ekonomije. "Ljudi shvaćaju da će do terorističkog napada, u budućnosti, vjerojatno doći. Svjesni smo da živimo u takvom svijetu" - kaže John Zogby.

Chris Peliteri to izražava jednostavnijim riječima – “svjestan sam da ne mogu zaštiti cijelu zemlju. Zato se prvenstveno brinem o vlastitom životu.”

Međutim, ekonomija i nacionalna sigurnost često su isprepletene i ovise jedna o drugoj. John Samples, stručnjak pri washingtonskom Institutu Cato, navodi primjer velikih gužvi na američkim aerodromima, kada su nedavno bili odgođeni strani letovi zbog straha od terorističkih otmica zrakoplova. Razmjerno neznatna prijetnja od terorizma može imati ogromne gospodarske posljedice. S druge strane, tvrdi John Samples, strah od terorizma na unutrašnje-političkom planu u pravilu jača podršku aktualnoj vladi, što u u izbornoj godini trebalo ići na ruku predsjedniku Georgeu Bushu.

XS
SM
MD
LG