Linkovi

Razmještanje japanskih vojnika u Iraku (26/1/04) - 2004-01-26


Japanske obrambene snage stižu u Irak kako bi osigurale humanitarnu pomoć i pridonijele iračkoj obnovi. Ovo je prvo razmještanje japanskih oružanih snaga u područje oružanog sukoba od drugog svjetskog rata. Japanski premijer Junichiro Koizumi vjeruje da je razmještanje neophodno zato što “mir ne može biti postignut samo riječima”.

Japanska agencija za obranu namjerava razmjestiti oko šesto vojnika do kraja ožujka, a njima će podršku pružati 400 pripadnika zračnih i mornaričkih snaga. Njihova misija je da osiguraju pitku vodu te da izgrade škole u južnom gradu, Samawahu. Japanske snage i civilni dužnosnici uporabit će za to milijardu i 500 milijuna dolara koliko je izdvojila japanska vlada za kratkoročnu pomoć u obnovi Iraka.

Japanski vojnici surađuju s nekih 155 tisuća koalicijskih snaga iz 35 zemalja koji trenutno djeluju u Iraku. Neki kritičari američke uloge u Iraku, kako izgleda, nisu svjesni raznolikosti koalicijskih snaga. Predsjednik Bush ovako odgovara:

"Takve kritike teško je objasniti našim partnerima iz Britanije, Australije, Japana, Južne Koreje, Filipina, Tajlanda, Italije, Španjolske, Poljske, Danske, Mađarske, Bugarske, Ukrajine, Rumunjske, Nizozemske, Norveške, El Salvadora te 17 drugih zemalja čiji su vojnici u Iraku. Nikada ne smijemo ignorirati ključni doprinos naših međunarodnih partnera ili negirati njihove žrtve."

Japanski ministar vanjskih poslova Yoriko Kawaguchi rekao je pred parlamentom svoje zemlje da ako Irak postane “neuspjela država” te baza za terorističke aktivnosti poput Afganistana u prošlosti, onda će predstavljati prijetnju za ostatak svijeta.

Za građane Samawaha, dolazak japanskih snaga predstavlja dobru vijest. Anmar Khudir, lokalni zlatar kaže: “Oni će unaprijediti grad sto posto. Imat ćemo čistu vodu za piće, struju, možda čak i manje kriminala”. Karim Mohammed Ali, upravitelj lokalne džamije kazao je da su japanski vojnici došli da bi gradili, a ne uništavali.

XS
SM
MD
LG