Linkovi

Hoće li se nastaviti  ekonomski oporavak u SAD? (25/1/04) - 2004-01-25


Više od dvije tisuće poslovnih ljudi, vladinih dužnosnika, akademika i predstavnika različitih institucija sudjelovalo je na ovotjednom Svjetskom ekonomskom forumu koji danas završava u švicarskom gradu Davosu. Na skupu se govorilo o nizu različitih pitanja, međutim, jedno od najvažnijih je hoće li se nastaviti ekonomski oporavak u Sjedinjenim.

Neki sudionici skupa brinu se zbog toga što američki gospodarski oporavak nije doveo do otvaranja većeg broja novih radnih mjesta. Drugi pak izražavaju bojazan da američki proračunski i trgovinski deficiti dovode do potkopavanja dolara. Ima optimista i pesimista. Premda američki ministar trgovine Don Evans vjeruje da će američka ekonomija nastaviti rasti te da je tek počela ‘proizvoditi’ nova radna mjesta, ekonomisti i ekonomski analitičari su oprezniji.

Stephen Roach, glavni globalni ekonomist u Morgan Stanleyu, vodećoj njujorškoj investicijskoj banci, kaže da je teško predvidjeti što će se dogoditi u nadolazećim mjesecima. "Svjetska ekonomija se još uvijek pokreće jednim motorom, a to je Amerika. U Sjedinjenim Državama ne postoji samo problem pomanjkanja novih radnih mjesta i, s tim povezanog, problem prihoda, nego i ogromni dugovi u platnom prometu, rekordno niska štednja na nacionalnoj razini, rekordno visoka razina duga potrošača i veliki proračunski deficit. Po mom mišljenju, ovo nisu sastojci za održivi, snažni oporavak. U proteklih šest mjeseci imali smo dobre rezultate no ne bih se usudio ulaziti u prognoze".

U svojem govoru o stanju nacije, predsjednik Bush je pokušao uvjeriti skeptike da će sve veći deficit američke vlade biti srezan. No europski biznismeni boje se daljnjeg pada dolara što bi moglo voditi ka velikom povećanju kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama. Peter Sutherland, predsjednik Goldman-Sachsa Internationala, još jedne velike investicijske tvrtke, kaže da su direktori američkih kompanija s kojima je razgovarao optimistični glede budućnosti. No, kako ističe, Europljane treba uvjeriti da se ne radi o kratkoročnom oporavku američke ekonomije. Neki ekonomisti vjeruju da je najbolji način za nošenje s neuravnoteženostima svjetske ekonomije sastanak političkih čelnika koji bi poduzeli zajedničku akciju za stabilizaciju tržišta valuta. Ministri financija sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta sastat će se sljedećeg mjeseca na Floridi. Europljani potiho vrše pritisak kako bi došlo do takve akcije no američki dužnosnici ne govore mnogo o tom pitanju. Velik broj analitičara kaže da Sjedinjene Države imaju više koristi nego štete od niže vrijednosti dolara jer to pojeftinjuje američki izvoz na svjetskom tržištu.

Ken Rogoff, profesor ekonomije na sveučilištu Harvard, pesimističan je po pitanju održivosti oporavka američkog gospodarstva. "Mislim da će ova godina donijeti zabludu po pitanju stvarnog gospodarskog rasta. Vjerujem da će zbog toga u 2005. ili 2006. doći do pada stope rasta društvenog proizvoda na razinu manju od uobičajene. Trebamo brinuti o deficitu i na mnogim tržištima će doći do korekcija. Vjerujem da će 2005. biti znatno manje sretna godina što se tiče gospodarskog rasta".

Direktori američkih kompanija vrlo su optimistični po pitanju budućnosti američke, a s njom, i svjetske ekonomije. No drugi nisu entuzijastični. Njih još uvijek brine američki deficit te drže da oporavak ekonomije može biti ugrožen nepredvidljivim političkim i ekonomskim događajima.

XS
SM
MD
LG