Linkovi

Mike Rowe protiv Microsofta (22/1/04) - 2004-01-22


Što je to učinio jedan kanadski tinejdžer da na sebe navuče gnjev najveće softverske kompanije na svijetu?

Mike Rowe, iz Victorije, u kanadskoj pokrajini British Columbia, prošlog je ljeta registrirao internetsku domenu, koristeći kao naziv domene svoje vlastito ime. U studenom je primio prvo pismo od odvjetnika kompanije Microsoft, u kojemu ga se optužuje za kršenje prava zaštićenog registriranog naziva te kompanije i poziva da odmah prepusti Microsoftu tu domenu.

Istini za volju, vrijedi priznati da je Mike Rowe registriravši svoju domenu dodao svom imenu još ‘soft’, tako da je, bez obzira na ortografsku razliku, izgovoreno ime domene bilo jednako nazivu softverskog diva. Kako kaže ovaj sedamnaestogodišnji srednjoškolac, bio je svjestan igre riječi, ali mu se činilo da je on tako sitna riba, da to uopće ne igra nikakvu ulogu. I, zaista, prvih dva-tri mjeseca, na njegov je web sajt, kreiran za potrebe njegovog malog biznisa s dizajnom web stranica, dnevno dolazilo tek po desetak zainteresiranih ljudi. Problem je bio što je među tih desetak u jednom trenutku bio i netko iz Microsofta.

Pravnici kompanije iz Seattlea reagirali su onako kako reagiraju na svaki pokušaj kibernetskog kršenja copyrighta svog imena – zaprijetili tužbom! Mike Rowe je odvratio pismom u kome kaže da nije spreman prepustiti svoju domenu i web sajt, jer je u to uložio sav svoj početni kapital za biznis. Odgovor Microsofta: nema problema, obeštetit ćemo Vaše troškove s ukupno – deset dolara! Toliko, naime, košta registracija domene u Kanadi. Tinejdžer odgovara: ni slučajno – u posao je investirano najmanje deset tisuća dolara. Sada su mu ti odvjetnici poslali pismo dugo 25 stranica, optužujući ga, praktički, za pokušaj iznuđivanja i ucjene.

Čitav se slučaj našao i na stranicama američkih i kanadskih novina, što je povećalo broj posjetitelja na web sajt Mike Rowea na više od 250 tisuća dnevno. Takav je promet srušio kompjutere servere kompanije koja mu pruža internetske usluge i doveo do daljnjih neprilika za sve strane. Microsoft, - sučeljen s ogromnim negativnim publicitetom -, tvrdi da samo želi postići rješenje koje bi bilo zadovoljavajuće za obje strane, a Mike Rowe se, uzdišući sjeća sretnih dana kada je vodio anoniman život s desetak ljudi koji bi došli na njegov web sajt. Kako kaže, ipak bi želio zadržati ime svoje domene: “To je moje vlastito ime, a ne nekakva šala na račun Microsofta.”

XS
SM
MD
LG