Linkovi

Žužul: 'Ne tražimo besplatnu integracijsku kartu' (22/1/04) - 2004-01-22


Čvrsta obećanja i optimizam osnovne su značajke istupa ministra vanjskih poslova RH pred Vanjskopolitičkim odborom Europskog parlamenta.

Hrvatska ni ne traži niti joj trebaju bilo kakvi popusti, besplatna integracijska karta; želimo da nas vrednujete po dosezima - poručio je euro-parlamentarcima Vanjskopolitičkog odbora šef diplomacije RH Miomir Žužul.

On je izjavio kako vjeruje u optimistički scenarij da će Hrvatska biti spremna za ulazak u Uniju 2007/2008. godine zato jer će Vlada učiniti sve što je u njezinoj moći ne bi li ispunila obećanja.

Za Uniju je to prvenstveno blok političkih kriterija - povratak izbjeglica, reforme i, naročito, suradnja s haaškim Tribunalom za ratne zločine.

Ovo posljednje prepreka je završetku ratifikacije SSP-a Unije s Hrvatskom i stoga će ministar već idućeg tjedna odletjeti u London, prijestolnicu koja iskazuje najviše rezervi.

Dijalog ministra sa zastupnicima Europskog parlamenta značajan je i stoga što ta ustanova također daje svoje mišljenje je li Hrvatska zrela za pregovore o ulasku u Uniju. Izvjestitelj za ovu temu jeste grčki socijalist Alexandros Baltas s kojim se ministar posebno sastao.

Kako bi proces integracije napredovao, Hrvatska traži adekvatne Unijine financijske mjere koje bi potpomogle proces priblišavanja, potom otvaranje pretpristupnih fondova na način kako je to EU činila s pristupajućim i kandidatskim državama ali i osnivanje posebnog parlamentarnog izaslanstva za Hrvatsku, što je također bio višegodišnji obrazac dijaloga parlamentaraca i pristupajućih/kandidatskih zemalja.

Hrvatska je istaknula spremnost na razvijanje dobrosusjedskih odnos - sa Slovenijom će se intenzivnije raditi, uključujući i zajedničke sjednice kabineta dvaju država svaka svaka dva mjeseca, Hrvatska se, nadalje, suzdržava od davanja javnih ocjena situacije u Srbiji i nada se da će biti uspješno formirana koalicija u Beogradu. Zagreb za Bosnu i Hercegovinu nema nekakvu posebnu agendu, sve uz isticanje kako je jačanje institucija ove države i hrvatski interes. Parlamentarci su postavili pitanje dvojnog državljanstva, ono se neće ukidati jer je od vitalnog interesa, ustvrdio je ministar Žužul.

XS
SM
MD
LG