Linkovi

Prirodni putokaz do antibiotika - bakteriofag (22/1/04) - 2004-01-21


Ako se želi otkriti najuspješniji način ubijanja bakterija, možda je najbolje konzultirati stručnjake s par milijardi godina iskustva. To je bila ideja vodilja ekipe znanstvenika kompanije "PhageTech", iz Montreala, u potrazi za novim antibioticima.

Bakterije, naime, imaju svoje vlastite mikrobne neprijatelje - bakteriofage. To su virusi koji inficiraju jednu jedinu stanicu organizma bakterije i iskoriste njezinu molekularnu mašineriju za stvaranje novih, istovrsnih bakteriofaga.

Ekipa znanstvenika iz Montreala odlučila je slijediti jednog takvog bakteriofaga u stanicu bakterije i vidjeti na kojem mjestu i kojim mehanizmom ju napada. Pretpostavili su da bi evolucija vjerojatno pogodovala onim 'fagima' koji napadaju najranjivije stanične dijelove bakterije.

U svojem su istraživanju znanstvenici identificirali 27 'faga' koji ubijaju bakteriju 'Staphylococcus aureus', čestog uzročnika bolesti u ljudi. Pručili su genetski materijal faga, proteine koje stvara taj genetski materijal, te testirali one koji su pogubni po bakteriju. Uglavnom, nakon testiranja oko 125 tisuća kemijskih spojeva, dva su glatko ubila stafilokoke.

Za sada se još ne zna hoće li ijedan od dva spoja postati lijek, no, metodologija ove studije zasigurno će biti korištena za otkriće novih antimikrobnih lijekova. Studija je objavljena u ovomjesečnom izdanju časopisa "Nature Biotechnology".

XS
SM
MD
LG