Linkovi

Bush: Ameriku neće zastrašiti siledžije i ubojice (21/1/2004) - 2004-01-21


Predsjednik Bush održao je govor o stanju nacije – tradicionalno godišnje obraćanje zastupnicima i senatorima u američkom Kongresu. Ovo je treći put da predsjednik George Walker Bush drži ovaj govor, a njemu, uz predstavnike u parlamentu, nazoče i suci Vrhovnog suda, washingtonski diplomatski kor te brojni gosti. Ovoga puta, po prvi puta u povijesti, govoru je nazočila i hrvatska delegacija – koja se sastojala od predsjednika Sabora, Vladimira Šeksa i ministra vanjskih poslova Miomira Žužula, koji su došli na poziv Kongresa.

Bush: Amerika nikada neće tražiti dopuštenje da brani sigurnost vlastitog naroda

Govor je trajao 60 minuta, uključujući i česte prekide zbog aplauza. Glavne teme: nacionalna sigurnost, širenje demokracije, gospodarstvo, no i teme poput braka, uporabe droga, seksualne apstinencije. Kongres je predsjednika dočekao dugotrajnim toplim pljeskom, nepodijeljenim po stranačkim linijama. Predsjednik je naglasio da aktivna obrana američkog naroda predstavlja najveći prioritet nacije. Rekao je da je napredak ostvaren na mnogim frontovima - dvije su trećine vođa al-Qaide uhićeni, irački narod oslobođen, a 45 od 55 najviših Saddamovih dužnosnika uhićeni su ili ubijeni. Izjavio da Sjedinjene Države neće nikada dopustiti da ih uznemiravaju siledžije i ubojice, dodavši da se svijet mijenja na bolje zbog američke odlučnosti i čelništva. Kao primjer naveo je Libiju koja se nedavno obvezala da će prekinuti svoj program razvoja oružja za masovno uništavanje. Naglasio je da Amerika ne djeluje unilateralno u Iraku, već da tamo predvodi medjunarodnu akcija u kojoj sudjeluju 34 zemlje koje su poslale svoje vojnike u Irak. „Amerika nikada neće tražiti dopuštenje da brani sigurnost vlastitog naroda”– rekao je predsjednik Bush.

Bush: Gospodarstvo ide na bolje zahvaljujući smanjenju poreza

Predsjendik Bush istaknuo je dobro stanje američkog gospodarstva: stopa gospodarskog rasta i stanogradnje u prošlom kvartalu najviša je u zadnjih 20 godina, a broj kućevlasnika najviši u povijesti. Inflacija i kamatne stope su niski, izvoz i produktivnost rastu. Predsjednik je pozvao Kongres da donese zakone koji bi pomogli lakšem stjecanu obrazovanja te olakšali pristup zdravstvenoj skrbi.

George Bush govorio je i o značaju fundamentalnih institucija, poput obitelji, škole i vjerskih zajednica. „Te institucije predstavljaju nevidljive stupove civilizacije i moraju ostati jake u Americi. Te ćemo institucije braniti " - rekao je predsjendik, u tom kontekstu istaknuvši važnost borbe protiv zlouporabe droga. George Bush je rekao da će udvostručiti federalni fond za promociju apstinencije od spolnih odnosa među mladima, jer to predstavlja „jedini siguran način da se izbjegnu seksualne bolesti”. Naglasio je važnost braka kao zajednice muškarca i žene, rekavši da to ne bi smjelo biti podložno interpretacijama. Također je najavio pokretanje programa koji bi zatvorenicima omogućio lakši povratak u društvo. Svoj govor o stanju nacije, predsjednik Bush završio je porukom vjere u Boga, pozvavši nas da imamo povrerenja u „višu silu koja upravlja dogadjajima.” „I u svemu što predstoji, možemo biti sigurni da su Njegove namjere pravedne i iskrene – rekao je američki predsjednik.

Demokratski odgovor: "Amerika treba biti društvo koje nudi šansu"

Kao što je običaj, Demokratska stranka dala je svoj odgovor: Čelnica demokrata u Zastupničkom domu Nancy Pelosi složila se da je stanje američke nacije doista snažno. No, kritizirala je predsjednikovu politiku prema Iraku, nazvavši ju izolacionističkom te pozvala na promjene u tom smislu. Vođa demokrata u Senatu Tom Dashle naglasio je da je potrebno upitati se koji su američki prioriteti. Rekao je da je Amerika uvijek bila „društvo koje nudi šansu”, izjavivši da se ne smije zaboraviti na prosperitet američkog naroda te da valja ulagati u lokalne američke zajednice i razvoj socijalnih programa, a ne samo u izgradnju drugih društava i drugih demokracija. Rekao je da jačanje gospodarstva predstavlja prvi prioritet na putu ka „društvu koje nudi šansu”. Odmah uz gospodarstvo na popisu prioriteta su obrazovanje i zdravstvena skrb - rekao je vođa demokrata u Senatu, kritizirajući predsjednikovu politiku po ovim pitanjima.

Povijest govora o stanju nacije

Američki Ustav propisuje da je predsjednik dužan održati govor o stanju nacije. U Ustavu stoji da predsjednik ‘povremeno’ treba izvjestiti Kongres o stanju nacije te preporučiti mjere koje Kongres treba uzeti u razmatranje, a za koje predsjednik drži da su nužne i prikladne. 1862. godine Abraham Lincoln je izrazio želju da dođe do emancipacije robova na Jugu. 1941. godine Franklin Roosevelt iznio je viziju četiri temeljne slobode za koje su se Amerikanci borili u drugom svjetskom ratu.

Prvi govor o stanju nacije održao je George Washington 1790. 1801. predsjednik Thomas Jefferson usprotivio se toj praksi kazavši da predsjednik odviše izgleda kao kralj te da to ne priliči demokraciji kakva su Sjedinjene Države. On je uputio svoj govor o stanju nacije u pismenom obliku što se prakticiralo sve do 1913. godine kada je Woodrow Wilson oživio ideju obraćanja Kongresu u živo. S radiom i televizijom, broj gledatelja i slušatelja porastao je s nekoliko stotina na desetine milijuna diljem svijeta.

XS
SM
MD
LG