Linkovi

Ključ pobjede u Iowi - mobilizacija glasača (18/1/04) - 2004-01-17


Savezne država Iowa ovih dana živi u znaku politike! Osam političara iz Demokratske stranke, koji se natječu za predsjedničku nominaciju, ulažu posljednje napore da mobiliziraju svoje pristaše i steknu ponekog novog, pred sutrašnje/današnje izbore. Pobjeda u Iowi mogla bi – kako javlja Jima Malone – vrlo lako i odrediti tko će biti protivnik Georgeu Bushu, na izborima u studenom.

Ankete pokazuju da je izborna utrka vrlo neizvjesna. U takvoj situaciji, mobilizacija svakog, pa i posljednjeg pristaše, postaje ključni čimbenik. Dosadašnjoj dvojici favorita, guverneru Howardu Deanu i kongresmenu Richardu Gephardtu, neposredni su suparnici senatori John Kerry i John Edwards. John Edwards se svojim pristašama nedavno obratio ovim riječima:

"Pokrenut ćemo našu zemlju. Amerika će se se opet moći osjećati ponosnom. Zajamčit ćemo promjene koje su nasušno potrebne. To ćemo učiniti zajedno, Amerika zaslužuje predsjednika koji će vjerovati vlastitom narodu. Pridružite mi se u kampanji, u naporu da promjenimo našu zemlju, da je učinimo boljom. Krenimo na posao, organizirajmo se!"

U publici na izbornom skupu Johna Edwardsa je bio i Scott Sundstrom, koji kaže da podržava ovog senatora iz Sjeverne Karoline zbog toga što smatra da upravo on ima najbolje šanse da u studenom pobijedi predsjednika Busha. "Većina demokratskih kandidata ima slična stajališta, pa zbog toga mislim da je najbolje glasati za onog koji ima najveće šanse za konačnu pobjedu. John Edwards je s Juga, ključnog dijela zemlje gdje demokrati moraju ostvariti dobar rezultat."

Howard Dean, koji je još uvijek – prema anketima – najpopularniji demokrat u Iowi, na jednom je skupu rekao: "Najveća laž koju političari poput mene govore ljudima poput vas je da će – ako ih izaberete – riješiti sve vaše probleme. U stvari – moć da se problemi riješe, leži u vašim rukama, u rukama glasača. Zato su izbori, poput ovih u ponedjeljak, toliko važni."

Stručnjaci smatraju da će pobijediti onaj kandidat koji će najefikasnije mobilizirati zainteresirane građane – registrirane demokrate - da izađu na birališta. Na stranačke izbore u pravilu izlaze tek “najzagriženiji” pristaše demorkata odnosno republikanaca – ponekad je to tek 10 posto biračkog tijela. Stuart Rothenberg, jedan od najutjecajnijih znalaca američke političke scene, kaže da se izborna mašinerija koju u Iowi imaju na raspolaganju Richard Gephardt i Howard Dean ne smije podcijeniti: "Odlučuje činjenica koliko aktivista vam stoji na raspolaganju. Na mobilizaciji glasača najviše rade Gephardtove i Deanove pristaše. Oni su svakako u prednosti."

Stranački izbori u Iowi su početak cijelog ciklusa sličnih izbornih nadmetanja u svih pedeset saveznih država. Demokrati će na njima izabrati svog predsjedničkog kandidata, republikanci ga već imaju – to je predsjednik George Bush, koji u svojoj stranci nije imao protivnika, i njegova je nominacija, za drugi mandat u Bijeloj kući – formalnost.

XS
SM
MD
LG