Linkovi

Prikupljanje novca neizostavan čimbenik  izbornog procesa - 2004-01-15


Prikupljanje novca postalo je neizostavan čimbenik američkog izbornog procesa. Kandidati za predsjednika Sjedinjenih Država već su do sada srušili sve rekorde u namicanju financijskih sredstava za ovogodišnje izbore.

Tijekom 2003, predsjednik Bush uspio je za svoju izbornu kampanju prikupiti čak 130 milijuna dolara. Ova je svota nadmašila rekord koji je 2000. godine postavio – također! - George Bush, prikupivši 100 milijuna dolara u donacijama. Medju pripadnicima Demokratske stranke, trenutno je najviše novaca namaknuo Howard Dean – više od 40 milijuna, što predstavlja novi rekord Demokratske stranke.

Kandidati imaju pravo financirati kampanju iz saveznih fondova, no, u tom se slučaju pri trošenju moraju pridržavati određenih zadatih granica. Stoga, neki od njih financiraju svoju kampanju sami – obično kombinacijom donacija i vlastitih sredstava. Predsjednički kandidati shvaćaju važnost novca te stoga posvećuju puno vremena njegovu prikupljanju. To čini, naravno, i sam predsjednik. Evo što je gospodin Bush u vezi s tim izjavio na nedavnom donatorskom skupu u Marylandu. "Želim vam zahvaliti na donacijama. Također želim zahvaliti na doprinosu koji ćete mi dati u obliku vremena".

Steve Weiss stručnjak koji radi u Centru za odgovornu politiku – organizaciji koja prati “trag novca u politici” - tvrdi da u devet od deset slučajeva kandidat koji potroši najviše novca – dobiva izbore! Steve Weiss dopušta da novac ne kupuje izbore, no kaže da on uvelike 'učvršćuje kandidaturu»'.

Povijesno gledano, Republikanci uspjevaju skupiti više novca od Demokrata. Međutim, Joe Sandler , jedan od odvjetnika koji radi za Demokratsku stranku ističe da to nije spriječilo demokratske kandidate da postanu predsjednici. "Republikanci su daleko više potrošili od nas na predsjedničkim izborima 1992, a mi smo pobijedili. Potrošili su znatno više i 1996. , kada je Bill Clinton postao prvi demokratski predsjednik u 40 godina koji je ponovno izabran. Novac nam treba, no, nemamo nikakvih iluzija da ćemo ikada ostvariti paritet s Republikancima".

Ovakav optimističan duh lošije pozicioniranog kandidata koji unatoč tome vjeruje u uspjeh, prilično dobro ilustrira kandidatkinja za demokratsku nominaciju Carol Moseley Braun. Prikupila je tek nekoliko stotina tisuća dolara, zaostaje u ispitivanjima javnog mnijenja, no vjeruje da se može uspješno natjecati. Smatra da izbornu kampanju treba voditi na drugačiji način od uobičajenog, te da je moguće polučiti uspjeh i s manje sredstava.

Medjutim, tijekom preliminarnih stranačkih izbora iskristalizirat će se uspješni i oni manje uspješni kandidati, a onima koji budu zaostajali, bit će sustavno teže prikupiti financijska sredstva tako da će biti primorani – napustiti utrku. Upravo u tome leži važnost umješnosti u namicanju novca – objašnjava Steve Weiss. "Sposobnost da se prikupi novac, kao i sam čin prikupljanja novca, vrlo je bitna stvar. Ona označava dobro organiziranu kampanju, pokazuje snagu i sposobnost da se pobijedi na izborima. Također pokazuje podršku javnosti. Ako ne prikupljate dovoljno novca, to jednostavno nije dobro za vašu kampanju – i to iz više aspekata".

Organizacija u kojoj radi Steven Weiss bavi se pitanjem utjecaja novca na politiku. On savjetuje glasačima da obrate pozornost koji kandidati namiču najviše novca, no da također prate koji ljudi ili organizacije – doniraju novac, u nadi da će utjecati na politiku 'svojeg' kandidata.

XS
SM
MD
LG