Linkovi

Kompjuterski ekran poput tapete - u roli (13/1/04) - 2004-01-13


Znanstvenici rade na tankoslojnim materijalima koji bi se ponašali poput digitalnog ekrana, ali bi bili tanki poput novinskog papira, a čvrsti poput tkanine.

Novi bi materijali našli momentalnu primjenu u elektroničkim knjigama, odjeći i vonjim napravicama. Potonja dva elementa koristila bi sposobnost novog materijala da mijenja boju i uzorak u skladu s okolišem. Čak i ako ne mislimo na kamuflažne uniforme, zanimljivo je zamisliti poslovno odijelo koje bi na sastanku u, recimo, Londonu, bilo tamno plavo, a, par sati kasnije, u Kairu, bijelo ili bež.

Knjige bi, zahvaljujući novima materijalima, mijenjale sadržaj po želji korisnika, a kompjuterski ekrani bi bili tako tanki da bi se mirno mogli prodavati u rolama poput tapeta i rezati na željenu veličinu. Znanstvenici govore i o papiru koji bi ispuštao zvukove, ili bi ga se moglo obrisati i ponovno koristiti tisuće puta.

Premda je većina ovakvih primjena novih materijala daleko barem desetak godina, prethodnica će se, u vidu ‘pametnog’ papira i ultratankih staklenih ekrana pojaviti već tijekom ove godine. U Japanu, kompanije Sony i Matsushita planiraju početi prodavati elektroničke knjige, veličine plastične kutijice za DVD, za par mjeseci. Isprva će nove elektroničke knjige, - koje će koristiti tehnologiju aktivnog matriksa -, biti jednobojne, ali se verzije u boji očekuju za nekoliko godina.

XS
SM
MD
LG