Linkovi

Richard Gephardt - najutjecajniji zastupnik interesa radničkih sindikata (14/1/04) - 2004-01-13


Od devetero kandidata za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke čini se da kongresmen Richard Gephardt ima najviše na kocki. Naime, za ovog 62-godišnjeg kongresmena iz Missourija, ovo je gotovo sigurno posljednje nadmetanje za ulazak u Bijelu kuću.

Richard Gephardt se već jednom nadmetao za predsjedničku nominaciju stranke, 1988. godine, ali nije uspio. Kao prvo, niti jedan aktivni član Zastupničkog doma nije izabran za predsjednika još od 1880. godine. Uz to, Gephardt mora nadvladati rašireni dojam da nije bio osobito efikasan kao vođa kongresnih demokrata - na funkciji koju je donedavno obnašao. Neki ga, naime, optužuju da je odgovoran za to što tijekom osam godina, koliko je bio vođa demokrata u Kongresu, Zastupnički dom nije uspio preuzeti kontrolu od republikanaca. Nakon izbora 2002. godine, on je predao dužnost Nancy Pelosi.

Međutim, odlučujući trenutak njegove karijere bila je - kako se čini - odluka s kraja 2002. godine da podrži rezoluciju kojom je predsjednik Bush dobio ovlasti za uporabu vojne sile protiv Iraka. Dok su se mnogi demokrati tome usprotivili, Gephardt je pregovarao s Bushovom administracijom i, naposljetku, glasao za rezoluciju. Na jednoj svečanosti u Bijeloj kući ovako je pojasnio svoj stav: "Naš je stav da iračka uporaba i nastavak razvitka oružja masovnog uništavanja, u kombinaciji s naporima terorista da se domognu takvog oružja, predstavljaju jedinstvenu i opasnu prijetnju našoj nacionalnoj sigurnosti. Mnogi od nas vjeruju da se trebamo uhvatiti u koštac s ovom prijetnjom diplomatski, ako možemo; ali i vojno - ako moramo."

Međutim, danas se kongresmen Gephardt i drugi demokrati poput senatora Josepha Liebermana i Johna Kerrya, suočavaju s teškim posljedicama te odluke. To je koštalo gospodina Gephardta gubitka popularnosti u anketama u kojima su mnogi demokrati podržali bivšeg guvernera Vermonta, Howarda Deana, koji je protivnik vojne akcije u Iraku.

U nedavnim debatama s drugim kandidatima za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, kongresmen Gephardt pojačao je kritike na račun predsjednika Busha kojeg je nazvao „neuspjehom katastrofalnih razmjera”.

Predsjedničke aspiracije Richarda Gephardta proći će kroz ključni test na stranačkim predizborima u Iowi. Evo što kaže novinar Washington Posta, Dan Balz: "Ako Dick Gephardt pobjedi Howarda Deana u Iowi, što je svakako moguće, onda ćemo vidjeti neizvjesno nadmetanja. Čini se da u Iowi ima više neopredjeljenih demokrata nego u New Hampshireu. Gephardt ima snažnu podršku sindikata, pobjedio je u Iowi 1988. godine. Ako mu to ponovo pođe za rukom, promjenit će dinamiku kampanje."

Međutim, prema anketama, Howard Dean, koji je dobio podršku nekih važnih sindikata, vodi u Iowi kao i u New Hampshireu. Gospodin Gephard zna da pobjeda u Iowi može biti presudna za osvajanje predsjedničke nominacije Demokratske stranke. Izbori se u Iowi održavaju 19. siječnja.

XS
SM
MD
LG