Linkovi

Sanaderovi razgovori u Bruxellesu 'vrlo ohrabrujući' (13/1/04) - 2004-01-12


Razgovori s predsjednikom europske Komisije Romanom Prodijem za premijera nove Vlade RH su 'vrlo ohrabrujući'. Ovim je riječima opisan dijalog u kojem su se partneri međusobno upoznavali i razmjenjivali informacije, čime je zapravo počela ozbiljnija kampanja europske 'ofenzive šarma' političkog vrha zemlje koja bi krajem travnja mogla znati što Komsijia misli o njezinim izgledima za otvaranje pregovora o ulasku u EU. Malo smo drugačije tonove čuli od Romana Prodija,

Komisija neće objaviti svoje prepporuke prije nego što se završi proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, izjavio je i potom ponovio Prodi. Ratifikacija je inače zastala u dvije zemlje, Velikoj Britaniji i Nizozemskoj koje potvrdu SSP-a uvjetuju punom suradnjom Zagreba s Tribunalom za ratne zločine.

Ivo Sanader je sugovornicima u Bruxellesu dao sve garancije da će Vlada u potpunosti surađivati, 'kada sam im kazao puna suradnja onda i mislim na punu surandju', komentirao je. Premijerovo je viđenje Prodijevog upozorenja nešto drugačije pogotovo što o tome predsjednik Komisije nije izravno govorio te stoga očekuje avis u očekivanome roku krajem ožujka.

Od tema koje su se naišle na tapetu vakja još istaknuti poziv Romana Prodija Sloveniji i Hrvatskoj da riješe svoje nesporazume, 'ponašajte se primjereno uzusima', kazao je Prodi. S hrvatske je strane pak dobio uvjeravanja da neće biti podizanja temperature u ne baš blistavim odnosima dvaju susjeda. U razgovoru sa skupinom ovdašnjih stranih dopisnika Ivo Sanader dotakao se teme zbivanja u susjednoj Srbiji izjavivši da u slučaju preuzimanja vlasti krajnje desnice u Srbiji ovo neće ugroziti položaj Srba u Hrvatskoj, 'ovo spada u civilizacijske dosege, mi smo vlada svih građana Hrvatske bili oni Srbi, Mađari ili Hrvati, pravoslavci ili protestanti'.

Danas premijera čeka izuzetno naporan dan koji će početi susretom s glavnim tajnikom NATO-saveza Jaapom de Hoop Schafferom i najavom da će Hrvatska od Atlanstkog saveza zatražiti jasno očitovanje o primanju zemlje u članstvo Saveza već na lipanjskom summitu u Istambulu. Potom slijedi serija sastanaka 400 km južnije, u Strasbourgu, s predsjednikom Europskog Parlamenta i skupinom zastupnika, te značajna razmjena mišljenja s povjerenikom za proširenje Verheugenom i za vanjske poslove Pattenom.

XS
SM
MD
LG