Linkovi

Gruzijci izabrali novog predsjednika (8/1/04) - 2004-01-08


Mihail Šakašvili uvjerljivo je pobjedio na predsjedničkim izborima u bivšoj sovjetskoj republici Gruziji. Gospodin Šakašvili bio je vođa revolucije ruža koja je, bez krvoprolića, dovela do ostavke predsjednika Eduarda Ševarnadzea, 23. studenoga. Prema izvješćima promatrača, izbori su protekli bez nasilja ili rasprostranjenih neregularnosti koji su obilježili izbore održane u studenome.

Na birališta je izašlo nezabilježenih 83 posto Gruzijaca s pravom glasa. Nakon pobjede gospodin Šakašvili je izjavio: “Znam da su preda mnom veliki izazovi, ali ako nas mogu ujediniti možemo postati prosperitetna zemlja i još jednom dokazati da možemo živjeti u normalnoj zemlji svijeta”. Novi gruzijski predsjednik suočava se s mnogim izazovima. Državna blagajna je i dalje prazna, glavni grad je preplavljen izbjeglicama, plaće kasne mjesecima, a korupcija se širi. Štoviše, nekoliko djelova zemlje i dalje je izvan kontrole središnje vlasti. Gospodin Šakašvili kaže da će nastaviti s pro-zapadnom politikom dok istodobno bude pokušavao uspostaviti bolje odnose s Rusijom. Evo što je rekao putem prevoditelja.

"Jedan od prioriteta novog čelništva bit će razvitak bliskog i prijateljskog partnerstva s Rusijom. Mi imamo naše interese, a Rusija je, naravno, supersila sa svojim interesima. No uvjeren sam da ćemo pronaći način za unaprjeđivanje odnosa u novom razdoblju partnerstva."

Izabrani predsjednik Šakašvili završio je pravni fakultet u Sjedinjenim Državama te je bio ministar pravde u vladi predsjednika Ševarnadzea prije nego je dao ostavku zbog nezadovoljstva. Gospodin Šakašvili predvodio je prosvjede tjednima sve dok konačno, noseći ruže, nije uletio u gruzijski parlament tijekom govora Eduarda Ševarnadzea. Predsjednik je kasnije dao ostavku.

Očito je da narod Gruzije očekuje velike promjene. Kao što kaže Giga Bokeria, pristaša Šakašvilija i jedan od utemeljitelja Instituta za slobodu, “najveći izazov je provođenje svih reformi koje tražimo od njega. Ševarnadze nije u tome uspio. Nitko ne očekuje trenutne rezultate. Dat ćemo mu vremena, ali očekujemo trenutne korak u pravom smjeru”.

XS
SM
MD
LG