Linkovi

Predsjednička kampanja 2004: Bush i Dean neizbježni? (6/1/04) - 2004-01-06


Christian Sceinece Monitor osvrće se na predsjedničke kampanja i potom nadolazeće izbore u Sjedinjenim Državama, javno se pitajući je li postalo neizbježno da se 4. studenog ove godine na izborima ogledaju predsjednik Bush i demokratski kandidat Howard Dean. Procjene s obje strane govore da će ključna točka tih izbora biti dvije stvari - rat u Iraku i gospodarstvo kod kuće. Kako sada stoje stvari trebalo bi se dogoditi čudo da predsjednik Bush izgubi. Međutim ovaj bostonski list podsjeća na Georgea Busha starijeg koji je u završnoj fazi izborne kampanje još uvijek izgledao kao uvjerljivi pobjednik većini promatrača. Zbog toga se on sa svojim suradnicima osjećao vrlo sigurno, toliko sigurno da se nisu pozabavili sve težim pitanjima američke ekonomije. S druge strane Howarda Deana uspoređuje se s dvojicom demokrata iz prošlosti - predsjedničkim kandidatom Georgeom McGovernom i bivšim predsjednikom Jimmyem Carterom.

Jutrošnje izdanje New York Timesa piše o jednoj pozitivnoj nuspojavi rata u Iraku. Do prošle godine vrlo bi mali broj Amerikanaca odlazio u muzeje da se divi antikvitetima iz razdoblja Mezopotamije. Međutim, kako piše ovaj list, pljačkanje i opustošavanje Iračkog nacionalnog muzeja u Bagdadu u travnju prošle godine privuklo je pozornost na ovu drevnu civilizaciju, a njena veličanstvenost sad je i predmet dvije vrlo raskošne izložbe. Orijentalni institut pri Sveučilištu Chicago, koji ima jednu od najbogatijih zbirki antikviteta iz Mezopotamije, otvorio je posebnu izložbenu dvoranu za njihovo prikazivanje. Istovremeno mnogi drugi muzeji širom zemlje udružuju snage i izloške kako bi pripremili putujuću izložbu o Mezopotamiji pod pokroviteljstvom Sveučilište Pennsylvanije – piše New York Times.

Ovdje u glavnom gradu Sjedinjenih Država na naslovnici Washington Posta jedna medicinska tema. Prilog govori o Bnancy Newman koja se nije odveć uzbuđivala kad joj je njen liječnik u dobi od četrdeset godina predložio da ode na mamogram. Međutim, nakon što je poslije toga išla na biopsiju, lumpektomiju i, naposljetku, mastektomiju, počela se pitati je li uopće trebala ići na mamogram. "Neću nikad znati sigurno, ali sklona sam vjerovati da sam kroz sve to prošla nepotrebno" – izjavila je gospođa Newman za Washington Post. Od njenog mamograma prije tri godine, ova je žena mnogo toga naučila. Sad zna da abnormalnost koja je utvrđena na mamogramu nikad nije bila opasna po njen život, te da se među stručnjacima vodi burna rasprava o tome imaju li žene u četrdesetima, koje redovito idu na mamograme, manju šansu da obole od raka dojke – piše jutrošnji Washington Post.

XS
SM
MD
LG