Linkovi

Stardust prikupio svemirsku prašinu (3/1/04) - 2004-01-03


Po prvi puta u povijesti svemirskih istraživanja, jedna svemirska letjelica prošla je pored udaljenog kometa i prikupila uzorke prašine iz njegovog repa. Američka NASA priopćila je da je sonda Stardust danas uspješno prošla kroz plinove i prašinu koji okružuju komet Wild Two, na udaljenosti od oko 400 milijuna kilometara od Zemlje.

Znanstvenici NASE kažu da su fotografije koje je Stardust poslao na Zemlju do sada najbolje fotografije nekog kometa. Ipak, trebat će dvije godine da bi dočekali uzorke materijala iz repa komete, koje će američka sonda donijeti na Zemlju. Znanstvenici se nadaju da će im prikupljeni uzorci, stari više od četiri i pol milijarde godina, pomoći u istraživanju nastanka Sunčevog sustava i razvoja života na Zemlji.

Stardust je putovao brzinom od oko 22 tisuće kilometara na sat, kada je prošao u blizini kometa Wild Two, koji orbitira oko Sunca. Prve fotografije kometa pokazale su veliku kuglu sastavljenu od kamenja i leda, promjera oko pet kilometara. Stardust je lansiran u veljači 1999.

U međuvremenu, NASA-ina samohodna robotska sonda Spirit trebala bi noćas sletjeti na površinu Marsa. Za njom će krajem mjeseca na Crveni planet sletjeti i druga slična sonda, nazvana Opportunity. Znanstvenici se nadaju da će uz pomoć ovih sondi utvrditi je li u davnoj prošlosti na Marsu bilo vode, koja je održavala život. Svaka od spomenute dvije NASA-ine sonde visoka je oko metar i opremljena je kamerama, infracrvenim senzorima i alatom za bušenje kamena.

Links

XS
SM
MD
LG