Linkovi

NYT:Duboka potreba Dennisa Kuchinicha da se izdigne iznad očajničko siromašnih korijena (2/1/04) - 2004-01-02


New York Times donosi podužu reportažu o Dennisu Kuchinichu – pretendentu za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke. Gospodin Kuchinich podrijetlom je iz Hrvatske – iz okolice Čabra. Rano je zaplivao političkim vodama – piše New York Times, tako da je već s 33 godine izgubio posao gradonačelnika Clevelanda. I ne samo to – Cleveland je dotjerao do financijskog bankrota; njegova je politička karijera bila naizgled uništena, osobni bankovni račun opasno nizak, a Dennis Kuchinich čak niti posao nije mogao naći – nisu ga željele zaposliti niti lokalne radio postaje – piše NYT. Napustio je Cleveland, otišao u pustinjske ljepote New Mexica, potražio duhovnog savjetnika, pisao, čitao i mislio... „Tamo sam otkrio da rat nije neizbježan" – tim riječima objašnjava Kuchinich svoj put ka unutarnjem miru. Skoro dvadesetak godina kasnije, Kuchincih se u politiku vratio na velika zvona. Mnogi su ostali zaprepašteni njegovom pobjedom na parlamentarnim izborima – 1996.-te izabran je za zastupnika u Zastupničkom domu. "Uz to što se neumorno zalaže za radničku klasu, njegovi govori vrlo liče na teme Johna Lennona" komentira NYT. Za Bijelu se kuću Kuchinich natječe po načelu da nenasilje treba biti temeljno načelo organizacije čitavog društva. Dennis Kuchinich je vrlo popularan kandidat među mirovnim aktivistima i holivudskim liberalima(...) no, u široj javnosti nema veliku podršku. Do sada je na ime kampanje skupio oko 5 milijuna dolara – što je malo, u usporedbi s primjerice Howardom Deanom, koji je skupio 40 milijuna. Ima 57 godina, vegetarijanac je, dva puta rastavljen, najstarije od sedmoro djece iz očajničko siromašne obitelji. „Možda njegovu potragu za Bijelom kućom upravo motivira duboka potreba da se izdigne iznad vlastitih korijena „ – komentira NYT.

WP:Washington i dalje prednjači po broju ubojstava po glavi stanovnika

Jučer smo objavili da je stopa kriminala u Sjedinejneim ržavama prošle godine bila u blagom padu, a da je New York najsigurniji američki veliki grad. U današnjem pak Washington Postu čitamo da glavni grad Sjedinjenih Država i dalje prednjači po broju ubojstava po glavi stanovnika pred bilo kojim drugim američkim gradom, većim od 500 tisuća stanovnika. Iako je broj sveukupnih ubojstava pao za 6. 8 posto vis-a-vis 2002.godine, prošle je godine ubijeno 481 osoba u širem području Washingtona.

CSM: Stopa kriminala u padu

Pretpostavljamo da će mnoge iznenaditi činjenica da je prošle godine najsigurniji veliki američki grad bio New York! Štoviše, New York je zabilježio najnižu stopu kriminala još od 1968. godine. Tako je barem zaključio bostonski Christian Science Monitor, čije su analize ustanovile da je stopa kriminala 2003. godine pala diljem Sjedinjenih Država. No, s iznimkom New Yorka, stopa kriminala narasla je u većini drugih urbanih središta. Na primjer u Phoenixu, zabilježen je rast kriminala od čak 65 posto; u Dallasu – 51 posto; Christian Science Monitor uzrok tomu vidi u učestalim skandalima koji potresaju lokalnu policiju te u porastu preprodaje droge.

No, vratimo se New Yorku! Unatoč financijskoj krizi i smanjenom broju policajaca – čije snage trenutno broje oko 36 tisuća – postavljeni su dodatni uredi u gradskim područjima s visokom stopom kriminala. Rezultat: u spomenutim je područjima stopa kriminala pala za 40 posto! I sami su policajci začuđeni padom broja napada i pljački. Neki stručnjaci pad kriminala objašnjavaju povećanim protuterorističkim mjerama, s obzirom da - unatoč svmanjenje sveukupnog broja - puno veći broj policajaca patrolira njujorškim ulicama no što je to bio slučaj do sada.

XS
SM
MD
LG